γιατρός κρατά το εμβόλιο για να καταπολεμηθεί ο κορωνοϊός

AstraZeneca: Στα τέλη του έτους θα κριθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στους ανθρώπους

Ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca Πασκάλ Σοριό, δήλωσε ότι ως το τέλος του έτους θα ξέρουμε εάν το πειραματικό εμβόλιο της εταιρείας και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, προστατεύει τους ανθρώπους από τον κορονοϊό.

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πότε θα συνεχιστούν οι κλινικές έρευνες φάσης ΙΙΙ, που ανεστάλησαν χθες Τετάρτη (9/9), μετά την εμφάνιση μιας «ενδεχομένως ανεξήγητης ασθένειας» σε μια Βρετανή εθελόντρια.

“Ενεργοποιήθηκε μια τυπική διαδικασία αξιολόγησης με αποτέλεσμα την εκούσια προσωρινή διακοπή του εμβολιασμού σε όλες τις δοκιμές, προκειμένου να επιτραπεί σε ανεξάρτητη επιτροπή να αξιολογήσει τα δεδομένα ασφαλείας ενός μοναδικού συμβάντος ανεξήγητης ασθένειας που παρατηρήθηκε στη δοκιμή Φάσης III στο Ηνωμένο Βασίλειο”, αναφέρει η ίδια η εταιρεία AstraZeneca, σε σχετική ανακοίνωσή της.

Σε μεγάλες κλινικές δοκιμές, σημειώνει ο CEO της εταιρείας, παρατηρείται τυχαία εμφάνιση ασθενειών και αυτές πρέπει να αξιολογούνται με ανεξάρτητο τρόπο. Η AstraZeneca καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να επισπεύσει την αξιολόγηση αυτού του μοναδικού συμβάντος, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο δυνητικός αντίκτυπος στο χρονοδιάγραμμα της κλινικής δοκιμής, τόνισε.

Συγκεκριμένα ο κ. Σοριό, δήλωσε: «Στην AstraZeneca θέτουμε την επιστήμη, την ασφάλεια και τα συμφέροντα της κοινωνίας στο επίκεντρο του έργου μας. Αυτή η προσωρινή διακοπή αποτελεί ζωντανή απόδειξη ότι είμαστε πιστοί σε αυτές τις αρχές, ενώ ένα μοναδικό συμβάν που παρατηρήθηκε σε ένα από τα κέντρα διεξαγωγής των δοκιμών μας αξιολογείται από επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων. Θα λάβουμε καθοδήγηση από αυτή την επιτροπή όσον αφορά την ημερομηνία της εκ νέου έναρξης των κλινικών δοκιμών, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις εργασίες μας το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να παράσχουμε το εμβόλιο σε ευρεία και ισότιμη βάση, χωρίς κέρδος, κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Σχετικά με το εμβόλιο AZD1222

Το AZD1222 αναπτύχθηκε από κοινού από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την θυγατρική του εταιρία, τη Vaccitech. Χρησιμοποιεί έναν ιικό φορέα χωρίς δυνατότητα αναδιπλασιασμού από χιμπαντζή, ο οποίος βασίζεται σε μια εξασθενημένη εκδοχή ενός ιού του κοινού κρυολογήματος (αδενοϊού) που προκαλεί λοιμώξεις σε χιμπαντζήδες και περιέχει το γενετικό υλικό της πρωτεΐνης-ακίδας (spike protein) του SARS-CoV-2. Μετά τον εμβολιασμό, παράγεται η επιφανειακή πρωτεΐνη-ακίδα, προετοιμάζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στον ιό SARS-CoV-2 εάν αυτός προσβάλλει αργότερα τον οργανισμό.

In this article