Εγκυμοσύνη: Καθυστερεί την εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης

γυναίκα σε εγκυμοσύνη κρατά την κοιλιά της
15-09-2020

Η εγκυμοσύνη είναι μια ευχάριστη αλλά ταυτόχρονα και δύσκολη περίοδος για μια γυναίκα. Τώρα, νέα έρευνα Αυστραλών επιστημόνων δείχνει πως η εγκυμοσύνη μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση της πολλαπλής σκήρυνσης κατά πλάκας.

Εκτιμάται ότι πάνω από δυόμισι εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από την πάθηση, η οποία ανήκει στις απομυελινωτικές παθήσεις. Πρόκειται για μια ομάδα νοσημάτων με κοινό χαρακτηριστικό την προσβολή της μυελίνης. Του προστατευτικού περιβλήματος των αποφύσεων των νευρικών κυττάρων.

Εγκυμοσύνη και πολλαπλή σκήρυνση κατά πλάκας

Στην πολλαπλή σκλήρυνση, το ανοσολογικό σύστημα ενεργοποιείται και επιτίθεται (μεταξύ άλλων) κατά των κυττάρων του ίδιου του οργανισμού. Η αιτία αυτής της ενεργοποίησης παραμένει άγνωστη.

Η διαδικασία οδηγεί στη δημιουργία εστιών φλεγμονής στο κεντρικό νευρικό σύστημα και σε επακόλουθη τμηματική καταστροφή της μυελίνης. Οι προσβεβλημένες περιοχές, με την πάροδο του χρόνου αλλάζουν σύσταση και γίνονται σκληρές, σχηματίζοντας αυτά που αρχικά ονομάστηκαν «πλάκες» – εξ ου και η ονομασία Σκλήρυνση κατά Πλάκας.

Σύμφωνα με μια νέα αυστραλο-τσεχική επιστημονική έρευνα, η εγκυμοσύνη μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση των συμπτωμάτων πολλαπλής σκλήρυνσης σε μια γυναίκα για περισσότερα από τρία χρόνια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Δρα Βιλίγια Γιοκουμπαΐτις του Τμήματος Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου Μόνας της Μελβούρνης, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 2.600 γυναίκες στην Τσεχία και στην Αυστραλία.

Διαπιστώθηκε ότι η αρχική διάγνωση της πολλαπλής σκλήρυνσης σε όσες είχαν μείνει έγκυες, γινόταν κατά μέσο όρο 3,3 χρόνια αργότερα, σε σχέση με όσες ποτέ δεν είχαν μείνει έγκυες, και 3,4 χρόνια αργότερα για όσες είχαν γεννήσει. Η γέννηση πολλών παιδιών δεν φαίνεται να παίζει περαιτέρω ρόλο.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η εγκυμοσύνη μπορεί να μειώσει την αφύσικη υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία έχει ως συνέπεια την πρόκληση της πάθησης. «Προς το παρόν, δεν ξέρουμε ακριβώς με ποιό τρόπο η εγκυμοσύνη επιβραδύνει την εξέλιξη της πολλαπλής σκλήρυνσης, αλλά πιστεύουμε ότι έχει να κάνει με αλλαγές που γίνονται στο DNA της εγκύου γυναίκας», ανέφερε η Γιοκουμπαΐτις.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο αμερικανικό περιοδικό νευρολογίας «JAMA Neurology».

Πηγή:www.sciencefocus.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Εγκυμοσύνη: Τι να προσέχουν οι γυναίκες όταν ταξιδεύουν