Κορωνοϊός: Πόση ώρα μετά είναι ασφαλές το ασανσέρ αν βήξει ασθενής

θάλαμος με ασθενείς που τους έχει μολύνει ο κορωνοϊός
25-09-2020

Ο κορωνοϊός μεταδίδεται φυσικά πιο εύκολα σε μικρούς και κλειστούς χώρους. Όπως για παράδειγμα το ασανσέρ. Κάτι που πολλοί αποφεύγουν σήμερα. Πόση ώρα αφότου βήξει κάποιος σε ένα ασανσέρ είναι ασφαλές να μπούμε μέσα;

Ο κορωνοϊός στο ασανσέρ

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, οι οποίοι έκαναν πειράματα με τον κοροναϊό σε ασανσέρ νοσοκομείου και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «International Journal of Indoor Environment and Health» αναφέρουν ότι σωματίδια του κοροναϊού από βήχα ή ομιλία κυκλοφορούν μέσα στο ασανσέρ ακόμα και για μισή ώρα μετά με τις πόρτες κλειστές, ένας χρόνος που πέφτει στα 12-18 λεπτά όταν ο ανελκυστήρας λειτουργεί με τη συνήθη συχνότητά του.

Με τις πόρτες του ασανσέρ κλειστές ο κοροναϊός ζει στην ατμόσφαιρα του ανελκυστήρα ακόμα και μισή ώρα μετά. Ενώ με τις πόρτες ανοιχτές, τα σταγονίδια εξαφανίζονται έπειτα από 2-4 λεπτά.

Σε συνθήκες κοινής χρήσης του ασανσέρ, με τις πόρτες να ανοιγοκλείνουν συχνά, τα μολυσμένα σωματίδια που προκαλούνται από βήχα κρούσματος ή ομιλία διαρκούν περίπου 12-18 λεπτά.

Οι ερευνητές μάς λένε μάλιστα πως η χρήση μάσκας μετριάζει το πρόβλημα. Όπως και ο καλός εξαερισμός του ανελκυστήρα είναι παράγοντας αποφασιστικής σημασίας εδώ.

Τα σωματίδια του κοροναϊού που μεταφέρονται με τον αέρα είναι ο βασικός τρόπος μετάδοσης της Covid-19, επιβεβαιώνουν οι ερευνητές, οι οποίοι μιμήθηκαν εργαστηριακά πολλές κοινές συνθήκες χρήσης του ασανσέρ.

Γι’ αυτό και συνιστούν στους ανθρώπους να αφήνουν όσο περισσότερο γίνεται ανοιχτές του πόρτες του ασανσέρ της πολυκατοικίας τους και σίγουρα να αποφεύγουν να μιλούν και να βήχουν εντός του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Πως η πανδημία έχει στρεσάρει τους Έλληνες