Ύπνος: Τα ζευγάρια πλέον κοιμούνται χωριστά

ζευγάρι που τους έχει πάρει μαζί ο ύπνος
28-09-2020

Ο ύπνος στο ίδιο κρεβάτι με έναν άλλο άνθρωπο δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Ακόμα κι αν με τον σύντροφο μας δεν έχουμε τσακωθεί. Όλο και περισσότερα ζευγάρια αποφασίζουν να κοιμηθούν σε διαφορετικά κρεβάτια απλά για να έχουν περισσότερη ησυχία κι άνεση.

Ξεχωριστός ύπνος για τα ζευγάρια

Μια μελέτη του 2016 από το Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο Ιατρικής, Paracelsus, στη Νυρεμβέργη, διαπίστωσε ότι τα προβλήματα ύπνου και τα προβλήματα στη σχέση του ζευγαριού τείνουν να εμφανίζονται ταυτόχρονα. Άλλη έρευνα του 2013 από το Μπέρκλεϊ, Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, διαπίστωσε ότι όταν ένας εκ των δύο δεν κοιμάται καλά το βράδυ λόγω των βραδινών διαταραχών που προκαλούνται από τον άλλο, η μεταξύ τους σύγκρουση την επόμενη ημέρα είναι σχεδόν βέβαιη.

Υπάρχουν οφέλη από τον ύπνο μαζί. Όμως, οι ενοχλητικές συνήθειες ύπνου ενός συντρόφου μπορούν να επηρεάσουν τον άλλο. Να αυξήσουν την παραγωγή της κορτιζόλης… της ορμόνης του στρες. Να προκαλέσουν έτσι διάφορα θέματα που επηρεάζουν τη σχέση του ζευγαριού γενικότερα.

Πολλά ζευγάρια ανέδειξαν το ροχαλητό, τον διαφορετικό προγραμματισμό ακόμη και την κίνηση στο κρεβάτι, ως λόγους που αποφάσισαν να σταματήσουν να κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι. Μια επιλογή που άλλαξε την σχέση τους, και μάλιστα προς το καλύτερο.
Από την άλλη, όταν και οι δύο μέσα σε μία σχέση κοιμούνται αποκαταστατικά, νιώθουν συναισθηματικά, ψυχικά και σωματικά υγιέστερα. Χωρίς κανένας από τους δύο να είναι δυσαρεστημένος. Ένα καλό θεμέλιο, δηλαδή, για να οικοδομηθεί μια σωστή και υγιής σχέση.

Τα οφέλη για την υγεία γενικότερα

Είναι δύσκολο να βρει κανείς μια πτυχή της υγείας που δεν ωφελείται από τον εποικοδομητικό ύπνο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο υγιής ύπνος, μεταξύ άλλων, είναι σημαντικός για την εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων. Μειώνει τον κίνδυνο για παχυσαρκία, προωθώντας, ταυτόχρονα, την υγιή γνωστική λειτουργία και μια υγιή ανοσοαπόκριση.

Ένας διαταραγμένος ύπνος, γενικότερα, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Ακόμα κι αν τα μέλη του ζευγαριού δεν θυμούνται να ξυπνάνε κατά την διάρκεια της νύχτας. Όπως τονίζουν οι ειδικοί, κατά την διάρκεια του ύπνου ο άνθρωπος περνάει από διάφορα στάδια. Συμπεριλαμβανομένου του χρόνου στα βαθύτερα στάδια ύπνου, που είναι και ο πιο ωφέλιμος. Αν ο ύπνος, λοιπόν, διακοπεί πολλές φορές κατά την διάρκεια της νύχτας, μπορεί ο χρόνος που περνάει κάποιος στα ελαφρύτερα στάδια του ύπνου, τα οποία είναι και λιγότερο αποκαταστατικά για τον άνθρωπο, να είναι περισσότερος.

Ο ύπνος σε ξεχωριστό κρεβάτι γίνεται όνειρο πολλών ζευγαριών

Μια έρευνα του 2012 από το Better Sleep Council έδειξε ότι μόλις ένα στα τέσσερα ζευγάρια κοιμάται ξεχωριστά για έναν καλύτερο, βραδινό ύπνο. Ωστόσο, το 12% των Αμερικανών σε έρευνα της εταιρείας πώλησης κρεβατιών Slumber Cloud, το 2018, δήλωσαν ότι έχουν προχωρήσει σε «διαζύγιο ύπνου», την ώρα που το 30% βρισκόταν υπό συζήτηση. Σύμφωνα με τους New York Times, δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που υποστηρίζουν ότι το φύλο για μία τέτοια απόφαση παίζει σημαντικό ρόλο. Συνήθως είναι η σύζυγος ή η φίλη που προτιμά την ιδέα των χωριστών κρεβατιών, αναφέρει σε δημοσίευμά της η αμερικάνικη εφημερίδα, καθώς οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες στις «κακές συνήθειες» του συντρόφου τους, ενώ κατά την διάρκεια ορμονικών αλλαγών ή εγκυμοσύνες οδηγούνται ακόμη και στην επιθυμία να κοιμούνται μόνες τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ύπνος: Γιατί δεν πρέπει να κοιμόμαστε στον καναπέ