Κορονοϊός: Αυξήθηκαν τα κρούσματα στην Αθήνα και μειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη

27-10-2020

Μειωμένος εμφανίζεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο αριθμός των νέων μολύνσεων Covid-19 στην συμπρωτεύουσα, ενώ αντίθετα αύξηση παρουσίασαν στην Αττική.

Συγκεκριμένα τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη μειώθηκαν κατά 54%, ενώ στην Αττική αυξήθηκαν κατά 14%. Το γεγονός δεν οφείλεται πιθανότατα στην εφαρμογή των νέων περιοριστικών μέτρων που ξεκίνησαν από το Σάββατο, καθώς τα μέτρα χρειάζονται αρκετές ημέρες για να αποτυπωθούν σε αριθμό κρουσμάτων και πάνω από 10 ημέρες για να φανούν στις νοσηλείες και τους θανάτους.

Αν δεν αποδειχθεί τυχαίο γεγονός η μείωση που έχει παρατηρηθεί στην συμπρωτεύουσα, τότε δεν αποκλείεται να υπάρξει σύντομα αλλαγή επιπέδου επιδημιολογικού κινδύνου, από το “πορτοκαλί” στο “κίτρινο”, με ταυτόχρονη άρση περιοριστικών μέτρων.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι η απόφαση για την αναβάθμιση του επιπέδου κινδύνου στη Θεσσαλονίκη ελήφθη όταν τα ημερήσια καταγεγραμμένα περιστατικά του κορονοϊού ξεπερνούσαν τα 100 ημερησίως. Την περασμένη Παρασκευή, για παράδειγμα, οι νέες μολύνσεις ήταν πάνω από 150, ενώ το Σάββατο έφθασαν στον αριθμό “ρεκόρ” των 217 κρουσμάτων.

Ωστόσο, την Κυριακή οι άνθρωποι που εντοπίστηκαν να νοσούν από Covid-19 έπεσαν στους 181, ενώ την Κυριακή, συνεχίστηκε η κάθετη πρώτη και τη Δευτέρα σημειώθηκαν μόλις 84 θετικά. Η μείωση έφτασε σε ποσοστό 53,9% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.

Αύξηση 14,54% στην Αττική

Την ίδια στιγμή, η Αττική παρουσίασε αύξηση της τάξεως του 14,54 στα νέα κρούσματα από την Κυριακή μέχρι τη Δευτέρα. Αυτό βέβαια ενδέχεται να οφείλεται και στον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό rapid τεστ που πραγματοποιούν οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, σε στοχευμένες περιοχές της Αθήνας που εμφανίζουν μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι σε τυχαιοποιημένα τεστ αντιγόνων (rapid test) που πραγματοποίησε ο ΕΟΔΥ χθες στην κεντρική Πλατεία του Περιστερίου σε σύνολο σχεδόν 1.000 δοκιμασιών, εντοπίστηκαν 31 θετικά περιστατικά σε τυχαίο δείγμα πληθυσμού.