Μια ανάσα από το μίνι lockdown η Θεσσαλονίκη – Δέσμη νέων μέτρων αποφασίζει σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

κρούσματα
29-10-2020

Με το καθολικό lockdown να βρίσκεται πλέον στο τραπέζι των συζητήσεων και για την Ελλάδα, οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων προσπαθούν να βρουν νέα πιο αυστηρά και αποτελεσματικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, με στόχο να αποφύγουμε τα χειρότερα και το οριζόντιο “κλεισιμο” της χώρας.

Σε μαραθώνια συνεδρίασή τους οι λοιμωξιολόγοι αποφάσισαν χθες την εφαρμογή νέων περιοριστικών μέτρων, ενώ η Θεσσαλονίκη -με τα 384 κρούσματα σε μία ημέρα- δεν φαίνεται να αποφεύγει την αλλαγή επιπέδου κινδύνου στον επιδημιολογικό χάρτη, από το 3 “πορτοκαλί” στο 4 “κόκκινο”. Να σημειωθεί ότι η συμπρωτεύουσα εμφανίζει πλέον εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, δηλαδή διπλασιασμό ανά αριθμό 5 ημερών, γεγονός το οποίο την θέτει αυτομάτως σε κατάσταση αυξημένου κινδύνου. Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται από το απόγευμα της Τετάρτης, κι ο πρόεδρος του ΕθνικούμΟργανισμού Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο οποίος πραγματοποιεί συσκέψεις με τους τοπικούς φορείς, με στόχο την επέκταση των διαγνωστικών τεστ (rapid τεστ) στους ασυμπτωματικούς πολίτες.

Την ίδια στιγμή, όλη τη χώρα -όπως και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης- πιέζεται δραματικά από την αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών, αλλά και των γενικότερων εισαγωγών στα νοσοκομεία ασθενών με Covid-19.  Τα  1.547 νέα ημερήσια κρούσματα χθες και οι περισσότεροι από 600 θάνατοι ασθενών από Covid, αλλά και ο αριθμός ρεκόρ των από την αρχή της πανδημίας, 108  ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία, δεν αφήνει περιθώριο αισιοδοξίας. “Δεν έχει ανεξάντλητες δυνάμεις το Εθνικό Σύστημα Υγείας”, δήλωσε χαρακτηριστικά στην ενημέρωση της Τρίτης και ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Στη συνεδρίαση των επιστημόνων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων το απόγευμα της Τετάρτης 28/10 δεν αποκλείστηκε και η ύστατη λύση του καθολικού lockdown, προκειμένου να επιτευχθεί η μείωση του επιδημιολογικού φορτίου. Άλλωστε, και οι ευρωπαϊκές χώρες, η μία μετά την άλλη, προχωρούν σ’ αυτό το δύσκολο μέτρο προκειμένου να περιορίσουν την διασπορά του κορονοϊού που φαίνεται πλέον να μην ελέγχεται. Ωστόσο, θα αφήσουν να περάσουν οι επόμενες κρίσιμες μέρες, ώστε να φανεί η δυναμική της πανδημίας στις πραγματικές της διαστάσεις, πριν εισηγηθούν προς την κυβέρνηση ένα τόσο επιζήμιο για την οικονομία μέτρο.

Ποια οριζόντια μέτρα θα εισηγηθούν οι επιστήμονες στην κυβέρνηση

Οι λοιμωξιολόγοι θα εισηγηθούν στην κυβέρνηση να υπάρξει αυστηροποίηση των μέτρων στο σύνολο της Επικράτειας και στοχευμένα μέτρα σε περιοχές που εμφανίζουν μεγαλύτερη επιβάρυνση.

Συγκεκριμένα θα προτείνουν:

  • Αναβάθμιση επιπέδου κινδύνου για τη Θεσσαλονίκη και εφαρμογή μέτρων που ισχύουν στις “κόκκινες” Περιφερειακές Ενότητες της χώρας. Ανησυχία, υπάρχει, επίσης και για τη Λάρισα, τη Δράμα και τη Ροδόπη. Να σημειωθεί ότι στο επίπεδο 4 βρίσκεται η Κοζάνη και η Καστοριά, ενώ από σήμερα εισέρχονται και οι Σέρρες και τα Ιωάννινα.
  • Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και στα 4 επίπεδα κινδύνου, δηλαδή στο σύνολο της χώρας. Σήμερα ισχύει μόνο για το “πορτοκαλί” και το “κόκκινο” επίπεδο.
  • Αύξηση της τηλεργασίας, καθώς έχει σημειωθεί μεγάλη διασπορά σε εργασιακούς χώρους στο σύνολο της Επικράτειας
  • Απαγόρευση των μετακινήσεων και κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης νωρίτερα από τις 00:30 τα μεσάνυχτα. Η πρόταση περιλαμβάνει το κλείσιμο των καταστημάτων στις 9 το βράδυ. Το τελευταίο μέτρο θα προταθεί συνδυαστικά με μικρότερα, αλλά σημαντικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς.
  • Περιορισμός των μετακινήσεων και της κυκλοφορίας μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων και στις “πορτοκαλί” περιοχές, ώστε να μην ]
  • Το επίπεδο 4 -που αποτελεί “μίνι lockdown”- προβλέπει μεταξύ άλλων, αναστολή της λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης με την παρουσία θαμώνων και απαγόρευση των μετακινήσεων εντός και εκτός της Περιφερειακής Ενότητας.

Ποια μέτρα ισχύουν από σήμερα σε Ιωάννινα και Σέρρες

Από σήμερα αλλάζουν επιδημιολογικό επίπεδο κινδύνου 6 περιοχές:

Επίπεδο 4: Τα Ιωάννινα και οι Σέρρες, που επιβαρύνονται επί ημέρες με διψήφιο αριθμό κρουσμάτων, βρίσκονται πλέον στο επίπεδο 4 (κόκκινο).

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12μιση μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί, καθώς και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της περιφερειακής ενότητάς τους. Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα πωλούν μόνο στο χέρι ή delivery. To λιανεμπόριο θα λειτουργεί κανονικά.

Επίπεδο 3: Νάξος και Ροδόπη περνούν στο «πορτοκαλί». Για τις παραπάνω περιφερειακές ενότητες προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους (μάσκα παντού), καθώς και η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12μιση μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί.

Η Δράμα ανεβαίνει επίπεδο συναγερμού και περνάει από το επίπεδο 1, «πράσινο», στο επίπεδο 2, «κίτρινο».

Τέλος, η Αμοργός, λόγω παντελούς έλλειψης κρουσμάτων, κατεβαίνει στο επίπεδο 1, «πράσινο».