Κοινωνική απομόνωση: Πως επηρεάζει ηλικιωμένες και μεσήλικες γυναίκες;

old woman
21-11-2020

Μεσήλικες και ηλικιωμένες γυναίκες είναι πιθανότερο να υποφέρουν από υπέρταση σε σύγκριση με άνδρες.

 

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε το Εθνικό Ινστιτούτο Ηλικιωμένων (National Istitute Aging) των ΗΠΑ, η κοινωνική απομόνωση μπορεί να οδηγήσει σε εκατοντάδες κινδύνους για την υγεία που εκτείνονται από υπέρταση, παχυσαρκία, άγχος, κατάθλιψη, έκπτωση του ανοσολογικού συστήματος έως και θάνατο. Ειδικά για την υπέρταση είναι γνωστό ότι εκτός των γενετικών παραγόντων μπορεί επίσης να προκληθεί από την παχυσαρκία, την ανθυγιεινή διατροφή, την κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και άλλα.

Είναι ενδιαφέρον ότι σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από το Journal of Hypertension, βρέθηκε ξεκάθαρα η στενή σχέση μεταξύ της υπέρτασης και της κοινωνικής απομόνωσης αλλά παρόλο που βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο, μια σημαντική ανακάλυψη έδειξε πως οι μεσήλικες και οι ηλικιωμένες γυναίκες που ήταν κοινωνικά απομονωμένες ή δεν είχαν καμία επαφή με τους ανθρώπους ήταν πιθανότερο να υποφέρουν από υπέρταση σε σύγκριση με τους άνδρες.

Οι ανύπαντρες γυναίκες, εκείνες που συμμετείχαν σε λιγότερες από τρεις κοινωνικές δραστηριότητες τον μήνα, ή εκείνες που είχαν ένα μικρό κοινωνικό δίκτυο, τουλάχιστον 85 ατόμων, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης υπέρτασης

Η μελέτη, η οποία διεξήχθη από ερευνητές του  University of British Columbia, του Καναδά, χρησιμοποίησε δεδομένα από την Canadian Longitudinal Study on Aging και ανάλυσε κοινωνικούς δεσμούς 28.238 ενηλίκων ηλικίας 45 έως 85 ετών. Σύμφωνα επίσης με την παρατήρησή τους, οι ανύπαντρες γυναίκες, εκείνες που συμμετείχαν σε λιγότερες από τρεις κοινωνικές δραστηριότητες τον μήνα, ή εκείνες που είχαν ένα μικρό κοινωνικό δίκτυο, τουλάχιστον 85 ατόμων, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης υπέρτασης.

Η συστολική αρτηριακή πίεση ήταν υψηλότερη μεταξύ των γυναικών που ήταν χήρες, ζούσαν μόνες ή ήταν κοινωνικά αδρανείς. Σε σύγκριση με όλες τις άλλες κατηγορίες ανθρώπων, οι χήρες είχαν την υψηλότερη πιθανότητα υπέρτασης.

Επίσης, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση του κινδύνου υπέρτασης, μεταξύ αντρών και γυναικών που ήταν ελεύθεροι ή διαζευγμένοι, όταν αύξησαν τη συμμετοχή τους σε κοινωνικό επίπεδο.

Κοινωνικότητα και απομόνωση

Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον. Οι επαφές μας με τους φίλους, την οικογένεια αλλά και με άλλους ανθρώπους, μας βοηθούν στην καθημερινή μας επιβίωση και ευημερία.

Η κοινωνική απομόνωση που έχει έρθει στο προσκήνιο της επικαιρότητας λόγω και της πανδημίας, ορίζεται το φαινόμενο όπου ένας άνθρωπος αποφασίζει να απομονωθεί, ή να κρατήσει αποστάσεις από τον υπόλοιπο κόσμο.

Διεθνείς μελέτες έχουν δείξει, πως το αίσθημα της μοναξιάς που ακολουθεί την κοινωνική απομόνωση αποτελεί παράγοντα κινδύνου, για την σωματική υγεία και ευεξία. Η κοινωνική αλληλεπίδραση φαίνεται να μειώνεται στους ηλικιωμένους, λόγω ανάπτυξης χρόνιων προβλημάτων υγείας και της απώλειας των συντρόφων και φίλων με αποτέλεσμα οι ηλικιωμένοι να διατηρούν περιορισμένες κοινωνικές επαφές και να έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζουν μόνοι (Victor & Bowling, 2012).

Πηγή: https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/health-fitness/health-news/social-isolation-can-lead-to-higher-risks-of-hypertension-in-older-and-middle-aged-women-claims-study/photostory/79149645.cms