Κοντοζαμάνης: “Θα επιβραβεύσουμε το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό για τον αγώνα του στην πανδημία”

24-11-2020

“Θέλουμε να ενισχύσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας και που όλο αυτό το χρονικό διάστημα έχουν υπερβάλει εαυτόν, προκειμένου να παρέχουν απρόσκοπτα υπηρεσίες υγείας σε όλους τους συμπολίτες μας”, τόνισε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης απαντώντας σε σειρά επίκαιρων ερωτήσεων στην ολομέλεια της Βουλής.

Ερωτηθείς σχετικά με την οικονομική επιβράβευση των ιατρών και του προοσωπικού του ΕΣΥ ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κάνει ανακοινώσεις, ωστόσο δήλωσε ότι απαντά με σαφήνεια ότι “το θέμα παραμένει ανοιχτό ως ενδεχόμενο, όπως ακριβώς έγινε και στην περίπτωση του επιδόματος τον περασμένο Απρίλιο. Το εξετάζουμε, αλλά πριν να έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα, δεν πρόκειται να μπούμε σε λεπτομέρειες”.

Παράλληλα, ζήτησε να μην δημιουργούνται συνειρμοί με το χρηματικό ποσό το οποίο διέθεσε το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» σε συγκεκριμένη μερίδα υγειονομικών, λέγοντας πως αυτή «ήταν απόφαση του Ιδρύματος το πού θα δοθεί αυτό το χρηματικό ποσό και δεν είχε καμία εμπλοκή το κράτος».

Δαπάνες Υγείας

Ερωτηθείς σχετικά με τις δαπάνες υγείας, ο υφυπουργός Υγείας ανέφερε πως σήμερα, περισσότεροι από 7.000 ιατροί υπηρετούν ως επικουρικό προσωπικό στις υγειονομικές δομές της χώρας. “Τα στοιχεία αυτά είναι ακλόνητα”, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι παρατάθηκαν οι συμβάσεις μέχρι τον Οκτώβριο του 2021 και “υπάρχουν και συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την πλευρά της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό και σε ό,τι αφορά τη μετατροπή των θέσεων των επικουρικών γιατρών σε θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά στο ΕΣΥ”.

Οι δαπάνες Υγείας το 2020 ήταν κατά 788 εκατομμύρια αυξημένες σε σχέση με το 2019, σημείωσε ο κ. Κοντοζαμάνης και το ποσό αυτό αφορά κυρίως δαπάνες COVID. Στα νοσοκομεία, από 3,153 δισεκατομμύρια θα ανέλθει στα 3,488 δισεκατομμύρια. Ο τακτικός προϋπολογισμός από τα 4,043 δισεκατομμύρια, θα καταλήξει στα 4,126 δισεκατομμύρια, “χωρίς να συνυπολογίσουμε εκεί μέσα τις δαπάνες για το έκτακτο προσωπικό, τις δαπάνες για τις νέες προσλήψεις που θα γίνουν και βεβαίως τις δαπάνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού”, τόνισε χαρακτηριστικά.

“Το Σύστημα Υγείας αντέχει – Fake news ότι γίνεται διαλογή ασθενών”

«Το σύστημα υγείας δεν βρίσκεται σε διαδικασία απώλειας ελέγχου. Τα έχουμε καταφέρει εξαιρετικά μέχρι στιγμής. Κανένας συμπολίτης μας δεν έχει μείνει πίσω, επειδή ήμασταν προετοιμασμένοι, καταφέραμε και ανταποκρινόμαστε στις αυξημένες ανάγκες» τόνισε ο υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ως «fake news ότι στην χώρα μας γίνεται διαλογή ασθενών ή ότι έχουν επισπεύσεις σε εξιτήρια ασθενών από τα νοσοκομεία». Θα πρέπει, τόνισε, «να διαχωρίσουμε τη διασπορά ψευδών ειδήσεων σε σχέση με το τι ισχύει στην πραγματικότητα. ‘Αλλο να λέμε ότι παλεύουμε για καλύτερες συνθήκες εργασίας, παλεύουμε να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες υγείας, και άλλο να λέμε ότι κάνουμε διαλογή περιστατικών ή ότι κάνουμε επιθετικά εξιτήρια. Όλοι δίνουν μια μάχη. ‘Αλλο όμως να διατυπώνεις ένα αίτημα, άλλο να διατυπώνεις μια κατάσταση και άλλο να διασπείρεις ψευδείς ειδήσεις. Τα νοσοκομεία της χώρας παρέχουν με ασφάλεια υπηρεσίες υγείας σε όλους τους συμπολίτες μας».

Ποια είναι η κατάσταση στο ΕΣΥ Θεσσαλονίκης

Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Θεσσαλονίκη και τις ΜΕΘ, ο υφυπουργός Υγείας σημείωσε πως «μέσα σε δέκα μέρες χρειάστηκε να νοσηλεύσουμε 95 συμπολίτες μας σε ΜΕΘ. Τον τελευταίο μήνα ανοίξαμε 155 κλίνες ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη, με 73 εξ αυτών τις τελευταίες δέκα ημέρες. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι τα καταφέραμε και τα καταφέρνουμε».

Απαντώντας σε παρατηρήσεις βουλευτών σχετικά με την προετοιμασία του Στρατιωτικού Νοσοκομείου, ο κ. Β. Κοντοζαμάνης ανέφερε πως «προετοιμαζόμαστε για παν ενδεχόμενο προκειμένου να μην βρεθεί κανένας συμπολίτης μας εκτός νοσοκομειακής περίθαλψης». Και εξέφρασε την ευχή του «να πετύχει το lockdown και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση».

Ο υφυπουργός ανέφερε πως «τα 9 νοσοκομεία του ΕΣΥ στην Θεσσαλονίκη διαθέτουν 4.330 κλίνες απλής νοσηλείας και 202 κλίνες ΜΕΘ εντατικής θεραπείας. Από αυτές έχουμε διαθέσει περίπου το 1/3 των απλών κλινών και 191 ΜΕΘ για αποκλειστική νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό». Εδικά για το νοσοκομείο «’Αγιος Παύλος», για το οποίο του τέθηκε ερώτημα, ανέφερε πως «σε σύνολο 202 ανεπτυγμένων κλινών απλής νοσηλείας έχουμε διαθέσει περίπου τις μισές για αποκλειστική νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό και 8 κλίνες στη ΜΕΘ. Έχουμε ενισχύσει το νοσοκομείο με επιπλέον επικουρικό προσωπικό και, φυσικά, το έχουμε προμηθεύσει με όλα τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας, τόσο για το προσωπικό, όσο και για τους ασθενείς».

Τεστ

Ο υφυπουργός Υγείας, απαντώντας στην κριτική βουλευτών της αντιπολίτευσης γιατί δεν γίνονται μαζικά τεστ και δεν συνταγογραφούνται από τις πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας, απάντησε ότι «δεν μπορούμε, σε καμία περίπτωση, να κάνουμε δέκα εκατομμύρια τεστ την ημέρα. Τα τεστ γίνονται στοχευμένα, συγκεκριμένα. Τα τεστ αυτά αυξάνονται μέρα με την ημέρα και έχουμε φτάσει και τον αριθμό των 30.000 διαγνωστικών ελέγχων ημερησίως. Από τη στιγμή που παρέχεις δωρεάν αυτήν την υπηρεσία, δεν υπάρχει λόγος και να συνταγογραφείς» σημείωσε, και επανέλαβε πως «βεβαίως, δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε σε κάποιον συμπολίτη μας, ο οποίος, εκτός κριτηρίων, κρίνει ότι πρέπει να κάνει τον έλεγχο να τον κάνει και γι’ αυτό προσφεύγει στον ιδιωτικό τομέα».

Διαβάστε επίσης:

Παπαευαγγέλου – Μαγιορκίνης: “Κρίσιμη η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας – Σταθεροποιούνται τα κρούσματα”