γράφημα για το πως λειτουργεί ο εγκέφαλος

Εγκέφαλος: Πως η ζεστή σοκολάτα βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία

Ο εγκέφαλος μας είναι το κεντρικό σύστημα του οργανισμού μας. Καθορίζει σχεδόν τα πάντα. Πως μπορούμε λοιπόν να τον προστατέψουμε. Μπορούμε να ξεκινήσουμε με την διατροφή. Νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων δείχνει τώρα πως η ζεστή σοκολάτα βελτιώνει την εγκεφαλική λέιτουργεία εξ’ αιτίας της φλαβανόλης που περιέχει το κακάο.

Οι φλαβανόλες είναι μια ομάδα μορίων που εμφανίζονται φυσικά στα φρούτα και τα λαχανικά. Είναι μέλος της οικογένειας των φυτικών φλαβονοειδών. Είναι κοινά συστατικά σε κακάο, σταφύλια, μήλα, τσάι, μούρα, ακόμη και κρασί. Προηγούμενες μελέτες αποκαλύπτουν ότι αυτά τα μόρια μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εγκεφάλου. Η νέα έκθεση όμως διαπιστώνει ότι διεγείρουν επίσης τα επίπεδα οξυγόνωσης του εγκεφάλου-αίματος. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι αυτό βοηθά τους ανθρώπους να σκέφτονται γρηγορότερα και να εκτελούν γνωστικές ασκήσεις πιο αποτελεσματικά.

“Χρησιμοποιήσαμε κακάο στο πείραμά μας, αλλά οι φλαβανόλες είναι εν αφθονία σε ένα ευρύ φάσμα φρούτων και λαχανικών. Κατανοώντας καλύτερα τα γνωστικά οφέλη από την κατανάλωση αυτών των ομάδων τροφίμων, καθώς και τα ευρύτερα καρδιαγγειακά οφέλη, μπορούμε να προσφέρουμε βελτιωμένη καθοδήγηση στους ανθρώπους για το πώς να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις διατροφικές τους επιλογές”, λέει η επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας δρ. Catarina Rendeiro αποτ ο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.

Μπορεί ένα φλιτζάνι ζεστή σοκολάτα να βελτιώσει την εγκεφαλική λειτουργία;

Η μικρού βεληνεκούς μελέτη εξέτασε 18 υγιείς άνδρες μεταξύ 18 και 40 ετών. Πριν από τη δοκιμή για να δουν το πώς οι φλαβανόλες επηρεάζουν τον εγκέφαλό τους, οι ερευνητές εξέτασαν την κυκλοφορία του αίματος κάθε συμμετέχοντος δίνοντάς τους να εισπνέουν αέρα με 5% διοξείδιο του άνθρακα. Αυτό είναι περίπου 100 φορές μεγαλύτερη από την κανονική ποσότητα διοξειδίου στον αέρα και παράγει μια επίδραση που ονομάζεται υπερκαπνία στο σώμα.

Χρησιμοποιώντας μη επεμβατική φασματοσκοπία υπέρυθρων ακτίνων, μια μέθοδο που χρησιμοποιεί φως για να εντοπίζει τις αλλαγές στα επίπεδα οξυγόνωσης στο αίμα, οι ερευνητές παρακολούθησαν το πώς η ομάδα ανταποκρίθηκε στο διοξείδιο του άνθρακα μετά την κατανάλωση φλαβανολών. Κάθε άντρας έκανε αυτές τις δοκιμές δύο φορές, προτού και αφότου καταναλώσει ζεστή σοκολάτα (κακάο).

Αυτή η διαδικασία έγινε δύο φορές. Μία φορά με ζεστή σοκολάτα εμπλουτισμένη με φλαβανόλη και μία με ένα απλό φλιτζάνι ζεστή σοκολάτα. Στη συνέχεια, η ομάδα ολοκλήρωσε μια σειρά από προοδευτικά περίπλοκες γνωστικές εξετάσεις.

Οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που ήπιαν ζεστή σοκολάτα με ενισχυμένη φλαβανόλη είχαν τα υψηλότερα επίπεδα οξυγόνωσης στο αίμα μετά από υπερκαπνία. Μερικοί είχαν επίπεδα τρεις φορές υψηλότερα από ό,τι όταν κατανάλωναν ένα μη εμπλουτισμένο με φλαβανόλη ρόφημα. Οι εθελοντές είδαν επίσης την οξυγόνωση του αίματος τους να αυξάνεται ένα λεπτό γρηγορότερα σε σύγκριση με την κατανάλωση μη εμπλουτισμένου κακάου.

Η περισσότερη φλαβανόλη μπορεί επίσης να οξύνει την σκέψη σας

Οι γνωστικές εξετάσεις έδειξαν ότι η πλούσια σε φλαβανόλη ζεστή σοκολάτα βοήθησε τους συμμετέχοντες να αποδώσουν καλύτερα σε σειρά γνωστικών ασκήσεων. Κατά μέσο όρο, η ομάδα ολοκλήρωσε τις πιο περίπλοκες ασκήσεις κατά 11% γρηγορότερα από ό,τι όταν ήπιαν μη εμπλουτισμένα ροφήματα.

“Μπορούμε να συνδέσουμε τα αποτελέσματα αυτά με τη βελτιωμένη οξυγόνωση του αίματος, όταν ο εγκέφαλος χρειάζεται βελτιωμένα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα για να διαχειριστεί πιο δύσκολες ασκήσεις. Επίσης υποδηλώνει ότι οι φλαβανόλες μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες κατά τη διάρκεια αυξημένων γνωστικών απαιτήσεων”.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι δεν επωφελήθηκε κάθε άτομο στην μελέτη από επιπλέον φλαβανόλη στην ζεστή σοκολάτα του. Οι συμμετέχοντες με ήδη υψηλά επίπεδα οξυγόνωσης του εγκεφάλου στην αρχή του πειράματος δεν είδαν πρόσθετη απόδοση από το εμπλουτισμένο κακάο.

“Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι ορισμένα άτομα έχουν μόνο λίγα περιθώρια για περαιτέρω βελτίωση. Η μικρή ομάδα συμμετεχόντων που δεν αντέδρασε στην έξτρα φλαβανόλη μας δίνει επιπλέον στοιχεία για να επιβεβαιώσουμε τη σχέση μεταξύ της αυξημένης οξυγόνωσης του εγκεφάλου στο αίμα και της γνωστικής ικανότητας”.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports.

Πηγή: https://www.studyfinds.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Εγκέφαλος: Τα ποτά που ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία

In this article