Κορωνοϊός: Τα αντισώματα δεν διαρκούν το ίδιο σε όλους τους ασθενείς

γυναίκα με στολή θερμομετρεί νεαρή κοπέλα για να δει εάν την έχει μολύνει ο κορωνοϊός
27-11-2020

Τα αντισώματα που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός όταν τον μολύνει ο κορωνοϊός Covid-19 δεν διαρκούν εξίσου σε όλους τους ανθρώπους. Αυτό έδειξε μια νέα έρευνα Βέλγων επιστημόνων.

Μελετώντας τα αντισώματα περισσότερων από 2.000 υγειονομικών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι σε άλλους διαρκούν περισσότερο και σε άλλους λιγότερο.

Στην πραγματικότητα, μέσα σε 5 μήνες λίγο περισσότεροι από τους μισούς είχαν χάσει τα αντισώματα που είχαν τους προηγούμενους μήνες. Οι υπόλοιποι όμως εξακολουθούσαν να έχουν ανιχνεύσιμα αντισώματα στο αίμα τους.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι ο κορωνοϊός δεν προκαλεί ανάπτυξη αντισωμάτων σε έναν στους δέκα ανθρώπους που μολύνει.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμα που οφείλονται αυτές οι διαφορές. Αν και δημοσιοποίησαν τα πρώτα ευρήματά τους, συνεχίζουν την έρευνά τους για να βρουν κάποιες απαντήσεις.

Η μελέτη

Η νέα μελέτη άρχισε στα μέσα Μαΐου, σε 2.662 γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικούς εργαζομένους στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Βρυξελλών. Οι εθελοντές έδωσαν τρεις φορές δείγματα αίματος, στη διάρκεια των 5 μηνών που το Βέλγιο μπήκε και βγήκε από το πρώτο lockdown

  • Από τις 18 Μαΐου έως τις 12 Ιουνίου
  • Από τις 13 Ιουλίου έως τις 7 Αυγούστου
  • Από τις 5 έως τις 30 Οκτωβρίου

Κατά την πρώτη αιμοδοσία, οι 2.152 από τους εθελοντές δεν είχαν αντισώματα στη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Επομένως δεν είχαν μολυνθεί από αυτόν. Έως την τρίτη αιμοληψία, οι 37 από αυτούς (το 1,7%) είχαν αντισώματα κατά την τρίτη αιμοληψία

Τα αντισώματα

Από τους 185 εθελοντές που είχαν αντισώματα από την πρώτη αιμοληψία, μόλις το 49,7% τα διατηρούσαν στην τρίτη. Συνολικά, με αντισώματα στη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός διαγνώστηκαν.

  • Το 7,4% των εθελοντών κατά την πρώτη αιμοληψία
  • Το 6,8% κατά τη δεύτερη αιμοληψία
  • Το 5,5% των εθελοντών κατά την τρίτη αιμοληψία

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι μερικοί ασθενείς διατηρούν τα αντισώματα για περισσότερο καιρό από άλλους. Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε τον λόγο. Μία πιθανή εξήγηση θα ήταν ότι αυτό εξαρτάται από τη βαρύτητα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Ανεξαρτήτως αιτίας, το εύρημα αυτό αποδεικνύει πως ακόμα κι αν κάποιος έχει περάσει τη λοίμωξη Covid-19 πρέπει να τηρεί τα μέτρα προστασίας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Sabine Allard, καθηγήτρια Εσωτερικής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών.

Θετική PCR δεν σημαίνει αντισώματα

Η μελέτη έδειξε ακόμα πως η επιβεβαίωση της λοίμωξης από τον κορωνοϊό με μοριακό τεστ (PCR) δεν συνεπάγεται αυτομάτως ότι ο ασθενής θα έχει αντισώματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, το ποσοστό των εθελοντών που είχαν θετική PCR αλλά αρνητικά τεστ αντισωμάτων ήταν 10,2% κατά την πρώτη αιμοληψία. Έως την τρίτη αιμοληψία είχε αυξηθεί στο 24,2%.

Απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να διαπιστωθεί αν οι ασθενείς αυτοί ανέπτυξαν αντισώματα κάποια στιγμή αργότερα. Ή αν ανέπτυξαν άλλου είδους αντίδραση του ανοσοποιητικού στη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός.

«Τα αντισώματα δεν αποτελούν το μοναδικό στοιχείο της ανοσοποιητικής απόκρισης», είπε η Dr Allard. «Υπάρχουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που επιτίθενται στα παθογόνα, όταν αυτά εισβάλλουν στον ανθρώπινο οργανισμό. Επομένως πρέπει να τα δούμε και αυτά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Το κάπνισμα καθιστά τα κύτταρα πιο ευάλωτα στον COVID-19