Ιατρική μάσκα με οξείδιο του χαλκού: Σύμμαχος στην αναχαίτιση μετάδοσης του SARS-CoV-2

μάσκα χαλκού
04-12-2020

Η Επαναχρησιμοποιούμενη Ιατρική Μάσκα Προσώπου με οξείδιο του χαλκού είναι πλέον διαθέσιμη στην Ελλάδα και φέρνει επανάσταση στην προστασία, χάρη στις ισχυρές αντιιικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του χαλκού ο οποίος αναχαιτίζει αποτελεσματικά και τον ιό SARS-CoV-21

Πρόκειται για την πρώτη μάσκα εμποτισμένη με μικροσωματίδια οξειδίου του χαλκού παγκοσμίως, η οποία αναπτύχθηκε από Ισραηλινούς επιστήμονες (εταιρεία MedCu). Είχε προηγηθεί 15ετής έρευνα, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η παραγωγή ειδικής γάζας εμποτισμένης με οξείδιο του χαλκού για επούλωση τραυμάτων, εγκεκριμένη από τον FDA το 2018, η οποία αποδείχθηκε ασφαλής και αποτελεσματική κατά ιών και βακτηρίων. Με την εμφάνιση της πανδημίας αξιοποιήθηκε η (πατενταρισμένη και αδειοδοτημένη) τεχνογνωσία και εφαρμόστηκε με επιτυχία μία νέα ειδική τεχνολογία  εφαρμογής οξειδίου του χαλκού σε μη υφασμάτινο υλικό και το αποτέλεσμα ήταν η καινοτόμος επαναχρησιμοποιούμενη2 μη υφασμάτινη ιατρική μάσκα προσώπου.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πολλαπλές μελέτες, ο χαλκός μειώνει τις μολύνσεις καθώς εξουδετερώνει ιούς, βακτήρια και μύκητες. Συγκεκριμένα, στις μάσκες χαλκού, τα μικροσωματίδια οξειδίου του χαλκού που έχουν ενσωματωθεί στο υλικό εξουδετερώνουν ιούς και βακτήρια, τροποποιώντας βασικές λειτουργικές πρωτεΐνες τους και καταστέλλοντας το βιολογικό μηχανισμό της δράσης τους,  παρέχοντας 99.9% αποτελεσματικό φιλτράρισμα βακτηρίων.

Μάλιστα, διαβεβαιώνεται ότι τα μικροσωματίδια οξειδίου του χαλκού παραμένουν ισχυρά καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής της μάσκας και η ικανότητά τους να απωθούν τους ιούς δε μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου, ενώ η μοναδική δράση του χαλκού δεν αλλοιώνεται λόγω της αναπνοής, του ιδρώτα ή των σταγονιδίων του σάλιου.

1 Borkow G, Lustiger D, Melamed E et al. Copper-oxide impregnated respiratory masks may significantly reduce the risk of SARS-CoV-2 cross-contamination. September 8th, 2020.

https://www.researchsquare.com/article/rs-60610/v1

2 Η επαναχρησιμοποίηση αφορά στη διάρκεια ζωής του χαλκού. Η μάσκα είναι πιστοποιημένη ως προς ΕΝ 14683:2019.