Άνοια: Το σύμπτωμα που εκδηλώνεται έως και 7 χρόνια πριν τη διάγνωση

ηλικιωμένη γυναίκα με άνοια
07-12-2020

Η άνοια μπορεί να παρουσιαστεί με πολλά συμπτώματα. Υπάρχει όμως ένα σύμπτωμα που μπορεί να μας χτυπήσει το καπανάκι για άνοια ακόμα και χρόνια πριν από την διάγνωση. Ποιο είναι αυτό; Η ασυνέπεια στις οικονομικές συναλλαγές.

Η άνοια και τα χρήματα

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας Bloomberg του Πανεπιστημίου Johns Hopkins διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που διαγιγνώσκονται με άνοια έχουν περισσότερες πιθανότητες να ξεχνούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους έως και έξι χρόνια πριν την κλινική διάγνωση.

Βρήκαν επίσης ότι οι ασφαλισμένοι που διαγιγνώσκονται με άνοια και έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο. Επίσης, ξεχνούν τις πληρωμές τους έως και επτά χρόνια πριν τη διάγνωση, συγκριτικά με τα 2,5 χρόνια πριν τη διάγνωση για όσους έχουν υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο.

Η έρευνα

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές συνέδεσαν δεδομένα αξιώσεων της ασφάλισης υγείας και τις πιστωτικές αναφορές των ασφαλισμένων. Συγκεκριμένα, ανέλυσαν τις πληροφορίες 81.364 ασφαλισμένων που ζούσαν μόνοι τους. Από αυτούς, οι 54.062 δεν είχαν λάβει διάγνωση για άνοια κατά την περίοδο 1999-2014. Οι 27.302 είχαν λάβει.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα οικονομικά αποτελέσματα της περιόδου 1999-2018 μεταξύ όσων είχαν λάβει και εκείνων που δεν είχαν λάβει κλινική διάγνωση για άνοια έως και επτά χρόνια πριν την τελική διάγνωση και τέσσερα χρόνια μετά. Επικεντρώθηκαν, μάλιστα, στις ασυνεπείς πληρωμές για έναν ή περισσότερους πιστωτικούς λογαριασμούς, οι οποίοι ήταν εκπρόθεσμοι για τουλάχιστον 30 ημέρες. Ενδεικτικό παράγοντα του κινδύνου που διατρέχει ένα άτομο να αθετήσει το δάνειό του βάσει του πιστωτικού ιστορικού.

Για να προσδιορίσουν αν τα οικονομικά συμπτώματα που παρατηρήθηκαν αφορούσαν αποκλειστικά στην άνοια, οι ερευνητές συνέκριναν, επίσης, τα οικονομικά αποτελέσματα ασυνεπών πληρωμών πριν τη διάγνωση για αρθρίτιδα, γλαύκωμα ή κάταγμα ισχίου. Διαπίστωσαν πως ούτε σε αυτές τις ασθένειες αλλά ούτε και στο έμφραγμα βρέθηκαν μακροπρόθεσμοι συσχετισμοί με αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα.

Τι λένε οι ειδικοί

«Δεν παρατηρούμε το ίδιο μοτίβο και σε άλλες παθήσεις. Η άνοια είναι η μοναδική ιατρική κατάσταση στην οποία παρατηρήσαμε συνεχή οικονομικά συμπτώματα, ειδικά τη μακρά χρονική περίοδο επιδείνωσης των αποτελεσμάτων πριν την κλινική διάγνωση. Η μελέτη μας είναι η πρώτη που παρέχει μεγάλης κλίμακας ποσοτικά στοιχεία για την ιατρική θεωρία ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να εξετάζουμε στο πλαίσιο της άνοιας είναι το τραπεζικό βιβλιάριο», καταλήγουν οι επιστήμονες.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα οικονομικά συμπτώματα, όπως το να ξεχνά κάποιος τις πληρωμές στους λογαριασμούς της καθημερινότητας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πρώιμοι παράγοντες πρόβλεψης της άνοιας και αναδεικνύουν τα οφέλη της έγκαιρης διάγνωσης.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο JAMA Internal Medicine.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Άνοια: Αυτός είναι ο ασυνήθιστος παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο