Σε ΜΕΘ με ενδείξεις καβασάκι ο 10χρονος στο νοσοκομείο του Ρίου

hospital
07-12-2020

Κρίσιμη αλλά σταθερή κρίνεται η κατάσταση της υγείας 10χρονου παιδιού από την Ηλεία που νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ρίου. Ο 10χρονος νόσησε από κορονοϊό και στη συνέχεια παρουσίασε μεταφλεγμονώδες σύνδρομο με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στην παιδιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στην Πάτρα.

Ο ανήλικος αρχικά δεν εμφάνισε συμπτώματα, ενώ τα τεστ στα οποία υπεβλήθη ήταν αρνητικά. Ωστόσο, αργότερα όταν εμφάνισε ήπια συμπτώματα και παρά τα αρνητικά τεστ οι γονείς του πήραν την απόφαση να μεταφέρουν το 10χρονο στο νοσοκομείο. Εκεί, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι πιθανότατα πρόκειται για κρούσμα Καβασάκι, καθώς τα συμπτώματα παραπέμπουν στη νόσο.

«Πρόκειται για ένα μεταφλεγμονώδες σύνδρομο, θα έλεγα ίσως είναι και το πρώτο πανελλαδικά που συμβαίνει, που δημιούργησε αυτή την επιπλοκή. Γίνεται το καλύτερο δυνατό προκειμένου να αναστραφεί η κατάσταση και υπάρχει αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρουν», δήλωσε χθες στο OPEΝ, ο διοικητής 6ης ΥΠΕ, Γιάννης Καρβέλης.

Σημειώνεται ότι η συσχέτιση της μόλυνσης από κορονοϊό με μια πολυσυστηματική φλεγμονώδη νόσο η οποία προσομοιάζει με το σύνδρομο Kawasaki είχε γίνει από την περασμένη άνοιξη, με περιστατικά τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η νόσος αυτή ονομάστηκε ως πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο των παιδιών – Multisystem Inflammatory Syndrome in Children (MIS-C) και καταχωρήθηκε ως αποτέλεσμα της διέγερσης του ανοσοποιητικού συστήματος ενάντια στη λοίμωξη από Covid-19. Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται μια πολύ σπάνια αντίδραση στα παιδιά που μολύνονται ή νοσούν.