Εμβόλιο (θα) έχουμε. (Υπερ)Καταψύκτες;

freezer
08-12-2020

Για την Ελλάδα η απάντηση είναι ναι, αν και δεν γνωρίζουμε μετά βεβαιότητας πως θα εξελιχθούν οι ανάγκες. Στην Ελλάδα λοιπόν έχουμε ήδη επτά και άλλοι επτά φθάνουν την Πέμπτη σύμφωνα με τις πληροφορίες του Healthview. Οι περιοχές και τα νοσοκομεία τα οποία θα εγκατασταθούν οι 14 υπερκαταψύκτες, δωρεά του ιδρύματος Μποδοσάκη, αποτελούν μυστικό για λίγους προς το παρόν, για λόγους ασφαλείας, όπως διευκρινίστηκε.

Ως γνωστόν τα νέου τύπου εμβόλια mRNA των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna απαιτούν και τα δύο χαμηλές θερμοκρασίες μεταφοράς και αποθήκευσης, με το πρώτο να απαιτεί μείον 70-80 βαθμούς ενώ το δεύτερο διατηρείται στους μείον 20 βαθμούς Κελσίου. Έτσι ενώ και το δεύτερο αρκεί ένας απλός καταψύκτης για το δεύτερο χρειάζεται μονάδα βαθειάς κατάψυξης, ο λεγόμενος υπερκαταψύκτης.

Η τεχνολογία βαθιάς κατάψυξης είναι γνωστή εδώ και χρόνια, είχε όμως συγκεκριμένη παραγωγή σε μονάδες αφού απευθυνόταν σε συγκεκριμένη αγορά. Έτσι με το που φάνηκε η ανάγκη διατήρησης των νέων εμβολίων κατά του κορωνοϊού σε βαθιά κατάψυξη, η ζήτηση για υπερκαταψύκτες, υπερτριπλασιάστηκε, καθώς οι κυβερνήσεις προετοιμάζονται να οργανώσουν τους εμβολιασμούς και οι φαρμακοβιομηχανίες ετοιμάζουν τις πρώτες αποστολές φορτίων. Πρόκειται για ένα μεγάλο και μοναδικό project, αντίστοιχο του ο[ποίου δεν έχει υπάρξει. «Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει επιχειρηθεί κάτι τέτοιο, σε τέτοια κλίμακα», ανέφερε ο Ντάστι Τένεϊ, διευθύνων σύμβουλος εταιρείας παραγωγής μονάδων βαθιάς ψύξης στο Οχάιο των ΗΠΑ.

Για την Ελλάδα ευτυχώς η έγκαιρη δωρεά του Ιδρύματος Μποδοσάκη με τους 14 υπερκαταψύκτες χωρητικότητας 360 – 600 λίτρων, που κάθε ένας θα μπορεί να συντηρήσει από 150 – 200.000 δόσεις εμβολίων, θα ενισχύσει την προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας να δημιουργήσει μονάδες αποθήκευσης των εμβολίων σε βαθιά κατάψυξη και να οργανώσει τους εμβολιασμούς.

Να σημειωθεί ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες απαιτούνται για τη διατήρηση των νανοσωματιδίων λιπιδίων, τα οποία με διάμετρο περίπου 0,1 εκατομμυριοστό του μέτρου, περιβάλλουν τις εύθραυστες γενετικές οδηγίες των εμβολίων mRNA και αποσυντίθενται, αν η θερμοκρασία περιβάλλοντος δεν είναι πολύ κάτω του μηδενός.