“Τράβηγμα χαλιού” στις φαρμακευτικές το clawback στα εμβόλια

10-12-2020

«Τραβάνε το χαλί» στις φαρμακευτικές εταιρείες, το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Οικονομικών, με αιφνιδιαστική απόφαση την οποία παρουσιάζει το healthview, με την οποία τα εμβόλια ξαναμπαίνουν ουσιαστικά σε καθεστώς clawback με όριο δαπάνης τα 100 εκατ. ευρώ για τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., πέραν του οποίου θα ισχύει μηχανισμός επιστροφών όταν τον Ιούλιο ο ξεχωριστός προϋπολογισμός για τα εμβόλια υπολογιζόταν να προσεγγίσει τα 200 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας είχε καταθέσει τροπολογία με την οποία είχαν εξαιρεθεί τα εμβόλια από τη μηνιαία φαρμακευτική δαπάνη. Στο άρθρο 10 της τότε τροπολογίας που είχε ψηφιστεί προβλεπόταν συγκεκριμένα ότι:

«…η εξαίρεση των εμβολίων από την εφαρμογή του μέτρου του clawback για λόγους πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας. Συγκεκριμένα ορίζεται ότι η δαπάνη των εμβολίων από 1/9/2020 δεν συνυπολογίζεται στη μηνιαία φαρμακευτική δαπάνη. Με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας, καθορίζονται το ύψος της δαπάνης των εμβολίων, η διαδικασία, οι προϋποθέσεις και κάθε άλλη τεχνική λεπτομέρεια για την εξαίρεση της εν λόγω δαπάνης από τη φαρμακευτική δαπάνη των φορέων κοινωνικής ασφάλισης».

Η τροπολογία, είχε χαρακτηριστεί τότε ως σωστή κίνηση στη φαρμακευτική πολιτική με διπλό στόχο. Αφενός θα «ελάφρυνε» τις επιστροφές που είχαν εξακοντιστεί σε δυσθεώρητα ύψη τα οποία δημιουργούν προβλήματα ακόμα και στην βιωσιμότητα εταιρειών, αλλά και την πρόσβαση σε νέες θεραπείες και αφετέρου – όπως διατυμπανιζόταν από την άνοιξη – λόγω της πανδημίας COVID-19, θα ήταν δυνατή η επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού με περισσότερα διαθέσιμα εμβόλια. Αναμένεται έντονη αντίδραση από τα θεσμικά όργανα του κλάδου (ΣΦΕΕ) αν και οι εταιρείες που πλήττονται είναι συγκεκριμένες. Σημειώνεται ότι πολλές εταιρείες είχαν ανταποκριθεί ουσιαστικά στην πρόσκληση του Υπουργείου, εισάγοντας – σύμφωνα και με πληροφορίες του healthview- μεγαλύτερες ποσότητες, ακόμα και σε υψηλότερες τιμές, καθώς η παγκόσμια ζήτηση έχει αυξηθεί, ενώ τώρα μπαίνει το όριο τα 100 εκατ. Ευρώ, ποσό που η αγορά εκτιμά ότι δεν επαρκεί καθώς εφέτος ο στόχος ήταν να πραγματοποιηθούν πάνω από 4 εκατ. δόσεις εμβολίων γρίπης και 500.000 δόσεις εμβολίων πνευμονιόκοκκου.

Διαβάστε την απόφαση στην εφημερίδα της Κυβέρνησης: