Εμβόλιο Covid: Στις 21/12 συνεδριάζει ο ΕΜΑ για να δώσει “πράσινο φως” στην κυκλοφορία στην Ευρώπη

γιατρός κρατά το εμβόλιο για να καταπολεμηθεί ο κορωνοϊός
15-12-2020

Πιέσεις για επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης του εμβολίου Pfizer – BioNTech δέχεται από κυβερνήσεις ευρωπαϊκών κρατών, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ). 

Η συζήτηση που θα έφερνε πιθανή έγκριση του εμβολίου είχε προγραμματισθεί για τις 29 Δεκεμβρίου. Όμως, τώρα ο ΕΜΑ επιταχύνει τη διαδικασία για την έγκριση του εμβολίου, ενώ έγινε γνωστό ότι θα συνεδριάσει στις 21 Δεκεμβρίου, την ερχόμενη Δευτέρα για να δώσει το «πράσινο φως» της έναρξης των εμβολιασμών.

Η απόφαση έγκρισης θα ληφθεί οκτώ μέρες νωρίτερα από τον προγραμματισμό που είχε εξαγγείλει ο Οργανισμός, ο οποίος υποστηρίζει, ότι μπόρεσε να επιταχύνει τις διαδικασίες μετά και την αποστολή πρόσθετων δεδομένων από την εταιρεία, όπως ζήτησε η αρμόδια επιτροπή φαρμάκων.

Σε ανακοίνωσή του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αναφέρει ότι οι ειδικοί εργάζονται εντατικά τις τελευταίες εβδομάδες για να αξιολογήσουν τα δεδομένα που υπέβαλαν BioΝTech και Pfizer, στο πλαίσιο της αίτησης άδειας κυκλοφορίας υπό όρους, για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

«Μετά την παραλαβή χθες το απόγευμα πρόσθετων δεδομένων, που ζήτησε η επιτροπή φαρμάκων CHMP από την εταιρεία και εν αναμονή του αποτελέσματος της αξιολόγησης, προγραμματίστηκε έκτακτη συνάντηση της επιτροπής για τις 21 Δεκεμβρίου», αναφέρει ο Οργανισμός, προσθέτοντας ότι η συνάντηση που είχε οριστεί για τις 29 Δεκεμβρίου θα διατηρηθεί εάν χρειαστεί.

«Η CHMP θα ολοκληρώσει την αξιολόγησή της το συντομότερο δυνατόν και μόνον όταν τα δεδομένα σχετικά με την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι αρκετά ισχυρά και πλήρη για να προσδιοριστεί εάν τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων του».

Εφόσον η επιτροπή εγκρίνει την άδεια κυκλοφορίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προχωρήσει γρήγορα στη διαδικασία λήψης απόφασης με σκοπό τη χορήγηση άδειας λειτουργίας, με ισχύ σε όλα τα κράτη της ΕΕ.