Μνήμη: Πως μπορεί να την τονώσει ο αθλητισμός

γραφικό δείχνει γρανάζια απο τον εγκέφαλο ενός ανθρώπου και τη μνήμη να φεύγει
17-12-2020

Ποιος δεν θα ήθελε ένα μυαλό ξυράφι και μνήμη που να μην προδίδει ποτέ; Βέβαια δεν είναι πάντα εύκολο το πετύχουμε. Ιδίως όσο περνάνε τα χρόνια. Υπάρχει όμως τρόπος να τονώσουμε τη μνήμη μας. Ποιος; Ο αθλητισμός.

Με την αξιολόγηση της απόδοσης της μνήμης μετά από μια αθλητική συνεδρία, οι νευροεπιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης διαπίστωσαν ότι μια εντατική σωματική άσκηση, συγκεκριμένα ποδηλασίας διάρκειας περίπου 15 λεπτών, βελτιώνει τη μνήμη ενώ συμβάλλει και στην απόκτηση νέων κινητικών δεξιοτήτων. Πώς; Μέσω της δράσης των ενδοκανναβινοειδών, μόρια που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τη συναπτική πλαστικότητα.

Τα ενδοκανναβινοειδή «χαρίζουν» ευφορία

Πολύ συχνά, μετά από μια προπόνηση έντασης, όπως είναι η ποδηλασία ή το τρέξιμο μπορεί κανείς να αισθανθεί ψυχολογική και σωματική ευεξία. Αυτό το συναίσθημα οφείλεται στα ενδοκανναβινοειδή, μικρά μόρια που παράγονται από το σώμα κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης. «Κυκλοφορούν στο αίμα και διασχίζουν εύκολα το φράγμα αίματος-εγκεφάλου. Στη συνέχεια δεσμεύονται σε εξειδικευμένους κυτταρικούς υποδοχείς και προκαλούν αυτό το αίσθημα ευφορίας. Επιπλέον, αυτά τα ίδια μόρια συνδέονται με τους υποδοχείς στον ιππόκαμπο, την κύρια δομή του εγκεφάλου για την επεξεργασία της μνήμης» επισημαίνει η λέκτορας Kinga Igloi, μέλος της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου της Γενεύης.

Πιο αποτελεσματική η εντονότερη προσπάθεια

Για να ελέγξουν την επίδραση του αθλητισμού στην κινητική μάθηση, οι επιστήμονες ζήτησαν από μια ομάδα νεαρών και υγιών ανδρών, που δεν ήταν αθλητές, να κάνουν ένα τεστ μνήμης υπό τρεις συνθήκες σωματικής άσκησης: μετά από 30 λεπτά μέτριας ποδηλασίας, μετά από 15 λεπτά εντατικής ποδηλασία ή μετά από περίοδο διαλείμματος. «Μετά από μια εντατική προπόνηση η απόδοση της μνήμης ήταν πολύ καλύτερη» επισημαίνουν οι ερευνητές. Εκτός από τα αποτελέσματα των δοκιμών μνήμης, οι επιστήμονες παρατήρησαν αλλαγές στην ενεργοποίηση των εγκεφαλικών δομών με λειτουργική μαγνητική τομογραφία και πραγματοποίησαν εξετάσεις αίματος για τη μέτρηση των επιπέδων των ενδοκανναβινοειδών.

3 συμβουλές για πιο έξυπνη άσκηση

  • Αλλάξτε τη θέα. Αν κάνετε συνέχεια ποδήλατο στο σπίτι, αλλάξτε κάνοντας τζόγκινγκ έξω. Αν τρέχετε στο πάρκο, δοκιμάστε να τρέξετε σο βουνό. Μία νέα τοποθεσία κρατά το πνεύμα σε εγρήγορση.
  • Βρείτε παρέα. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που έχουν μεγάλα κοινωνικά δίκτυα έχουν μικρότερο ρίσκο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ. Κάντε τένις με ένα φίλο ή γυμναστείτε σε γκρουπ στο γυμναστήριο.
  • Δοκιμάστε νέα πράγματα. Αναζητήστε ασκήσεις με χορό και μουσική ή συμβουλευτείτε ένα γυμναστή για να σας μάθει τεχνικές που δεν είχατε σκεφτεί.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Μνήμη: Αυτές είναι οι 8 τροφές που θα την τονώσουν