Κατάθλιψη: Αυτοί είναι οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο

γυναίκα με κατάθλιψη κάθεται κάτω στο πάτωμα και πιάνει το κεφάλι της
19-12-2020

Η κατάθλιψη είναι μια ψυχική νόσος που μπορεί να βασανίζει όποιον πάσχει από αυτή. Στην βαριά της μορφή μπορεί να σταθεί και εμπόδιο στον ασθενή να λειτουργήσει κανονικά στην καθημερινότητα του. Τώρα, νέα έρευνα από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Southwestern στις Ηνωμένες Πολιτείες καταδεικνύουννέα δεδομένα σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου της κατάθλιψης.

Νέα ευρήματα στο φως

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Psychiatry. Αναφέρει μια σύνδεση ανάμεσα σε ένα φλεγμονώδες μόριο στο αίμα και στην πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων κατάθλιψης. Διαφορετική μελέτη, δημοσιευμένη στο περιοδικό Maturitas, ορίζει ποια συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι πιο προγνωστικά για το κίνδυνο της κατάθλιψης.

Και οι δύο μελέτες βασίστηκαν σε δεδομένα από το Dallas Heart Study (DHS), που από το 2000 παρακολουθεί την υγεία χιλιάδων ατόμων. Στα πρώτα δύο χρόνια της μελέτης, περισσότεροι από 6.000 κάτοικοι του Ντάλλας ολοκλήρωσαν μια λεπτομερή ιατρική έρευνα.

Φλεγμονή και κατάθλιψη

Η κατάθλιψη εκτιμάται ότι επηρεάζει το 4,4% του παγκόσμιου πληθυσμού. Την καθιστά έτσι μία από τις κύριες αιτίες αναπηρίας. Οι ερευνητές προσπάθησαν να κατανοήσουν όλες τις μοριακές αλλαγές στο σώμα που συνοδεύουν τη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή.

Πριν από είκοσι χρόνια, η ιατρική κοινότητα διαπίστωσε ότι ένα προφλεγμονώδες φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ορισμένων ασθενειών θα μπορούσε να προκαλέσει κατάθλιψη. Από τότε οι ερευνητές αναρωτιούνται για την σχέση μεταξύ φλεγμονωδών μορίων και κατάθλιψης

Για αυτόν τον λόγο οι ερευνητές διεξήγαγαν την μελέτη. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι τα επίπεδα του GlycA, ενός φλεγμονώδους μορίου που δεν ελέγχονται συνήθως σε ασθενείς, συσχετίζονται με τη σοβαρότητα των καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Ακόμα και μετά τον έλεγχο για παράγοντες όπως το φύλο, η εθνικότητα, η χρήση αντικαταθλιπτικών, η εκπαίδευση και ο δείκτης μάζας σώματος, τα επίπεδα GlycA παρέμειναν συνδεδεμένα με τη σοβαρότητα της κατάθλιψης.

Εμμηνόπαυση και κατάθλιψη

Στην μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Maturitas, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν και πάλι δεδομένα από το DHS για να μελετήσουν γυναίκες στην εμμηνόπαυση. Μια ομάδα γνωστή ως και «υψηλού κινδύνου».

Προηγούμενες μελέτες έχουν βρει μια συσχέτιση μεταξύ των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης και της κατάθλιψης. Δηλαδή εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις και διαταραχές του ύπνου.

«Πολλές και διαφορετικές είναι οι πολιτισμικές και οι εθνοτικές εμπειρίες της εμμηνόπαυσης, για αυτό και εξετάσαμε γυναίκες από διαφορετικές χώρες, με διαφορετικές συνήθειες» επεσήμανε ο Michael Xincheng Ji, συν-συγγραφέας στην μελέτη.

«Η αναγνώριση των προτύπων για το ποιος είναι πιο πιθανό να αναπτύξει κατάθλιψη είναι πραγματικά σημαντική για να καθοδηγήσει τις προσπάθειές μας για έλεγχο, για αποτελεσματικότερη πρόληψη» καταλήγουν οι ερευνητές.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κατάθλιψη: Ποια είναι τα 9 σημάδια της στο σώμα μας