Κορονοϊός: ξεκινούν από σήμερα ασκήσεις προσομοίωσης στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα. Η διαδικασία και τα ραντεβού για εμβολιασμό

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
21-12-2020

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για την έναρξη του εμβολιασμού για τον κορονοϊό στη χώραμας. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, σήμερα ξεκινούν οι ασκήσεις προσομοίωσης της εμβολιαστικής διαδικασίας όπως αυτή θα πραγματοποιείται στα Κέντρα Υγείας και στα Περιφερειακά Ιατρεία της χώρας. Αρχικά θα ελεγχθεί η διαδικασία του συστήματος των ραντεβού, στη συνέχεια της προσέλευσης στο εμβολιαστικό κέντρο, της ενημέρωσης του πολίτη μέσω του ερωτηματολογίου που θα συμπληρώνει και της χορήγησης του εμβολίου.

Όπως προβλέπει το σχέδιο, ο χρόνος παραμονής του πολίτη στο εμβολιαστικό κέντρο είναι 10 λεπτά, χρόνος με τον οποίο θα καθορίζονται και τα ραντεβού που μπορούν να πραγματοποιηθούν στα εμβολιαστικά κέντρα. Συνολικά, θα λειτουργούν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα που αναμένεται να ανοίκουν τις… πόρτες τους για το κοινό το τελευταίο 10ήμερο του Ιανουαρίου. Σταδιακά θα εμβολιαστούν κατα προτεραιότητα 2,4 εκατ. πολίτες ηλικίας 65 χρόνων και άνω και 2,5 εκατ. πολίτες με σοβαρά χρόνια νοσήματα (διαβητικοί, καρδιοπαθείς, πάσχοντες από νοσήματα του αναπνευστικού κα.).

Για το ραντεβού το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής έχει αναπτύξει τέσσερις τρόπους ώστε οι πολίτες να βρίσκονται τη σωστή ώρα στο εμβολιαστικό κέντρο:

– μέσω της άυλης συνταγογράφησης. Ήδη έχουν εγγραφεί περίπου 850.000 ασφαλισμένοι και μέσω της διαδικασίας αυτής, το σύστημα θα επιλέγει το πλησιέστερο εμβολιαστικό κέντρο και θα καθορίζει τις ημερομηνίες για τη χορήγηση των δύο δόσεων μέσω sms, email ή τηλεφωνικών κλήσεων.

– μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr. Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το εμβολιαστικό κέντρο και να κλείσουν τα ραντεβού.

– μέσω των φαρμακείων της γειτονιάς τους. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ζητήσουν πρόσβαση στο σύστημα με τη συνδρομή του φαρμακοποιού τους (με χρήση ΑΜΚΑ, όπως θα γινόταν για τη συνταγογράφηση φαρμάκων).

– μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).