Παπαευαγγέλου: “Μικρή αύξηση στις νοσηλείες και 60% η πληρότητα στις ΜΕΘ”

Παπαευαγγέλου
08-01-2021

Αύξηση έχει παρατηρηθεί στην επίπτωση της λοίμωξης Covid-19 στις ηλικίες 25 με 35 ετών, γεγονός το οποίο διερευνούν οι επιστήμονες, σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και λοιμωξιολόγο, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας.

Αυτό οφείλεται στην κινητικότητα της ηλικιακής αυτής ομάδας στη διάρκεια των γιορτών. Επίσης, παρατηρήθηκε από τις 25 Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα, αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, κατά 20%-25%, είπε.

Παράλληλα, ενημέρωσε ότι η πληρότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στη χώρα είναι 60%, «δυστυχώς όμως σύντομα μπορούμε να επανέλθουμε στην εικόνα του περασμένου Νοεμβρίου», σημείωσε και πρόσθεσε πως «δεν θα πρέπει να σταματήσουμε να προσέχουμε, προκείμενου να μπορούμε να μην γεμίσουν τα νοσοκομεία και να μπορούμε να ανοίξουμε ακόμη περισσότερες δραστηριότητες στη χώρα μας».

«Η ιστορία αυτή θα τραβήξει. Η πανδημία θα είναι εδώ και θα επηρεάζει τις ζωές μας πολλούς μήνες ακόμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παπαευαγγέλου: “Τα σχολεία ανοίγουν πρώτα για αναπτυξιακούς και μετά για εκπαιδευτικούς λόγους”

Το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας τόνισε ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, κυρίως για αναπτυξιακούς και έπειτα για εκπαιδευτικούς λόγους. Προβλέπεται η σταδιακή προσέλευση και αποχώρηση μαθητών- εκπαιδευτικών, η λειτουργία των σχολείων σε μικρές ομάδες παιδιών, το τακτικό πλύσιμο χεριών και ο αερισμός αιθουσών.

Στόχος είναι να ανοίξει και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, και γι’ αυτό όπως υπογράμμισε «πρέπει πάση θυσία να διορθώσουμε την πιθανή αύξηση της διασποράς που συνέβη στη διάρκεια των γιορτών».

Μαγιορκίνης: “Επιβράδυνση στην αποσυμφόρηση των ΜΕΘ”

Στην Ελλάδα συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων ανά την επικράτεια και η πίεση στο σύστημα υγείας δείχνει σταδιακή υποχώρηση, τόνισε το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης παίρνοντας τον λόγο.

Όμως, η κατάσταση στις ΜΕΘ εξακολουθεί να μένει επιβαρυμένη, σημείωσε. Προσέθεσε πως το σύστημα υγείας εξακολουθεί να αποσυμφορείται, αλλά τις τελευταίες δέκα ημέρες η αποσυμφόρηση έχει επιβραδυνθεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε ότι το επόμενο διάστημα έχει χαρακτηριστικά υψηλής κρισιμότητας.