Κουζίνα: Κάθε πότε πρέπει να καθαρίζουμε το ψυγείο μας;

γυναίκα καθαρίζει το ψυγείο στην κουζίνα
13-01-2021

Η κουζίνα είναι καρδιά του σπιτιού. Και το βασικό στοιχείο της κουζίνας είναι το ψυγείο. Εκεί που βάζουμε τα τρόφιμα μας. Είναι λοιπόν σημαντικό να το καθαρίζουμε ώστε να προστατεύουμε και την υγεία μας.

Ο καθαρισμός του ψυγείου στην κουζίνα μας

Βάζεις τον θερμοστάτη στο μηδέν, βγάζεις το ψυγείο από την πρίζα και αδειάζεις το περιεχόμενό του.Αφαιρείς τις διαχωριστικές σχάρες και τα συρτάρια και τα πλένεις με άφθονη σαπουνάδα (με πράσινο σαπούνι) ή νερό με μαγειρική σόδα. Τα ξεπλένεις και τα σκουπίζεις με μια καθαρή πετσέτα.

Τα συνηθισμένα οικιακά καθαριστικά, καθώς και η χλωρίνη, είναι ακατάλληλα για το εσωτερικό του ψυγείου. Είναι τοξικά και η ισχυρή μυρωδιά τους μπορεί να περάσει στα τρόφιμα. Καλύτερα να χρησιμοποιήσεις μείγμα ζεστού (όχι καυτού) νερού με λευκό ξίδι ή πράσινο σαπούνι σε αναλογία 50-50. Άλλη λύση είναι το διάλυμα μαγειρικής σόδας σε ζεστό νερό (2 κουταλιές σούπας σε μια μικρή λεκάνη με νερό). Παίρνεις ένα καθαρό, αμεταχείριστο σφουγγάρι, το βουτάς στο καθαριστικό και τρίβεις καλά όλες τις επιφάνειες. Ξεβγάζεις με νερό (εκτός αν καθαρίσεις με ξίδι, οπότε δε χρειάζεται ξέβγαλμα). Αν επιμένουν κάποιες δυσάρεστες οσμές, περνάς τις επιφάνειες με διάλυμα χυμού λεμονιού σε νερό. Τέλος σκουπίζεις με μια καθαρή πετσέτα.

Τα λάστιχα της πόρτας καθαρίζονται μόνο με χλιαρό νερό και σόδα με τη βοήθεια μιας παλιάς οδοντόβουρτσας, που μπορεί να εισχωρήσει στις δύσκολες γωνίες. Αφήνεις για λίγο τις πόρτες ανοιχτές, για να στεγνώσει το ψυγείο τελείως. Τοποθετείς όλα τα πράγματα στις σωστές θέσεις, βάζεις τη συσκευή στην πρίζα και ρυθμίζεις την ψύξη στο 2 ή 3 (η θερμοκρασία δε θα πρέπει να υπερβαίνει τους 6-8 βαθμούς Κελσίου).

Πώς θα το καθαρίσεις εξωτερικά Δεν φτάνει μόνο να φροντίσεις την εσωτερική υγιεινή του ψυγείου. Θα πρέπει να λάμψει και εξωτερικά: Κάθε υλικό της εξωτερικής επιφάνειας (ανοξείδωτο, πλαστικό κλπ.) καθαρίζεται με ζεστή σαπουνάδα (με υγρό απορρυπαντικό για τα πιάτα ή πράσινο σαπούνι). Ξεπλένεις καλά και σκουπίζεις με ένα μαλακό πανί. Βγάζεις τη συσκευή από το ρεύμα και κάνεις ένα γρήγορο σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα στο πίσω μέρος του ψυγείου. Η σκόνη έχει την τάση να συσσωρεύεται σε αυτό το σημείο αυξάνοντας τη θερμοκρασία και την ενεργειακή κατανάλωση της συσκευής.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κουζίνα: Κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε το σφουγγαράκι για τα πιάτα;