Εγκυμοσύνη: Ποια θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα;

γυναίκα σε εγκυμοσύνη κρατά την κοιλιά της
25-01-2021

Όσο είναι σε εγκυμοσύνη, είναι σημαντικό η μέλλουσα μαμά να τρέφεται σωστά ώστε να προσλαμβάνει όλα τα θρεπτικά σωστά που χρειάζεται τόσο η ίδια, όσο και το έμβρυο. Η ισορροπημένη διατροφή συμπεριλαμβάνει τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων, ωστόσο κάποια θρεπτικά συστατικά είναι ακόμα πιο απαραίτητα αυτήν την περίοδο. Ας δούμε ποια είναι αυτά.

Τα συστατικά που χρειάζεται η γυναίκα στην εγκυμοσύνη

Φολικό οξύ

Το φολικό οξύ συμβάλλει στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και βοηθά τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυαλό του μωρού να αναπτυχθεί σωστά. Επίσης παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία DNA και βοηθά στο σχηματισμό της καρδιάς και του κυκλοφορικού συστήματος του εμβρύου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έγκυος πρέπει να προσλαμβάνει τουλάχιστον 600mg φολικού οξέος την ημέρα. Τροφές πλούσιες σε φολικό οξύ είναι το σπανάκι, τα όσπρια, το μπρόκολο, το αβοκάντο, τα αυγά και τα φιστίκια.

Σίδηρος

Η αναιμία είναι ιδιαίτερα συνήθης κατά την κύηση και σηματοδοτεί την ανεπαρκή έλλειψη σε σίδηρο που είναι αναγκαίος για τη μέλλουσα μητέρα και το έμβρυο. Η επαρκής πρόσληψη σιδήρου, μειώνει τις πιθανότητες για πρόωρο τοκετό και για γεννηθεί το μωρό με χαμηλό βάρος.
Σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς, οι απαιτήσεις σε σίδηρο την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι 27mg την ημέρα. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι το σπανάκι, τα αποξηραμένα φρούτα, τα όσπρια, το κόκκινο κρέας και η βρώμη.

Ασβέστιο

Το ασβέστιο βοηθάει στην ανάπτυξη των οστών του μωρού, παράλληλα όμως είναι απαραίτητο για την λειτουργία της καρδιάς, των νεύρων, αλλά και των μυών.

Οι ανάγκες σε ασβέστιο διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία και άλλους παράγοντες και η έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές. Ωστόσο, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, μία εγκυμονούσα και θηλάζουσα μητέρα ηλικίας χρειάζεται περίπου 1.000mg ασβεστίου την ημέρα. Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο είναι τα γαλακτοκομικά, ο σολομός, τα αποξηραμένα σύκα, τα αμύγδαλα και τα μαυρομάτικα φασόλια.

Βιταμίνη D

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η έλλειψη σε βιταμίνη D την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι κάτι αρκετά σύνηθες σε ορισμένες χώρας και έχει συσχετιστεί με τον αυξημένο κίνδυνο της προεκλαμψίας, τον πρόωρο τοκετό, τον διαβήτη κύησης και μυϊκές παθήσεις.

Επίσης, η βιταμίνη D ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου. Η προτεινόμενη ποσότητα την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι 600 IU ημερησίως. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D είναι τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και η σαρδέλα, τα αυγά και τα δημητριακά.

Ωμέγα-3 λιπαρά

Τα ωμέγα-3 συμβάλλουν στην καλή όραση του μωρού και στην υγιή ανάπτυξη των οστών του.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έγκυος πρέπει να προσλαμβάνει τουλάχιστον 200-300 mg ωμέγα-3 λιπαρών την ημέρα. Τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά είναι τα καρύδια, τα ψάρια (ιδιαίτερα ο γαύρος, η σαρδέλα και το σκουμπρί), τα πράσινα λαχανικά και ο λιναρόσπορος

Πηγή: whattoexpect.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Εγκυμοσύνη: Το στρες βλάπτει τον εγκέφαλο του μωρού