Θεοδωρίδου: Χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες εξελίσσεται ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων

Θεοδωρίδου
25-01-2021

«Συγκινητική» χαρακτήρισε την προσέλευση των ηλικιωμένων συμπολιτών μας στα εμβολιαστικά κέντρα κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης από το Υπουργείο Υγείας για τους εμβολιασμούς, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Ανάμεσα σε 70.000 άτομα άνω των 85 ετών, που έχουν λάβει μέχρι σήμερα την 1η δόση του εμβολίου δεν υπήρξαν καθόλου ανεπιθύμητες ενέργειες, τόνισε η κα. Θεοδωρίδου και πρόσθεσε ότι τα ηλικιωμένα άτομα θα πρέπει να λάβουν και τη 2η δόση, για να αποκτήσουν ανοσία στο 95%.

«Το ποσοστό αποτελεσματικότητας με τη 2η δόση υπερβαίνει το 95%. Και ακόμη και αν υπάρχει μία σχετική γήρανση του ανοσοποιητικού συστήματος στην ηλικία ομάδα αυτή, η ανοσία που δημιουργείται σε κάποιες περιπτώσεις είναι καλύτερη και από αυτή που αποκτούν άτομα νέας ηλικίας», τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου.

«Αυστηρά» και «χωρίς αναιτιολόγητες καθυστερήσεις» οι πολίτες πρέπει να προσέρχονται και για την χορήγηση της 2ης δόσης, οπότε και «το ποσοστό προστασίας υπερβαίνει το 95%» επισήμανε η κ. Θεοδωρίδου.

Θεοδωρίδου: Τι είναι το φαινόμενο του “παραθύρου” στους εμβολιασμούς

Ένα φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες ημέρες και στη χώρα μας, αφορά πολίτες που έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου και παρ’ όλα αυτά νόσησαν από τον κορονοϊό πριν προλάβουν να αναπτύξουν αντισώματα. Κάτι παρόμοιο συνέβη ακόμη και σήμερα με τους άτυχους ηλικιωμένους που μολύνθηκαν από τον ιό σε γηροκομείο του Αμαρουσίου, ενώ δέκα ημέρες πριν είχαν λάβει την 1η δόση του εμβολίου.

Διαβάστε επίσης: Δεκάδες ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, μετά από μεγάλη διασπορά σε γηροκομείο

Λόγω αυτής της διαφοράς μεταξύ 1ης και 2ης δόσης ως προς την κάλυψη, υπάρχει το ενδεχόμενο κάποιος να νοσήσει πριν προλάβει να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός, σημείωσε η Καθηγήτρια, η οποία χαρακτήρισε το φαινόμενο ως “παράθυρο”. Πρόκειται ουσιαστικά, για το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στη λήψη του εμβολίου και την ανάπτυξη αντισωμάτων που προστατεύουν από την νόσο Covid-19.

Αναλυτικά εξήγησε ότι κατά την 1η δόση του εμβολιασμού, τα αντισώματα που αναπτύσσονται από την 1η έως την 15η ημέρα αγγίζουν το 52% ως προς την κάλυψη των εμβολιασθέντων. Συνεπώς, «εάν ορισμένοι θεωρήσουν ότι ο εμβολιασμός τελείωσε με την πρώτη δόση του εμβολιασμού είναι λάθος» σημείωσε.

Ωστόσο, η κ. Θεοδωρίδου εξήγησε ότι η νόσηση ακόμα και σε αυτή την περίπτωση θα είναι πιο ήπια και ο εμβολιασμός πρέπει και πάλι να ολοκληρωθεί.