Κικίλιας: “Χωρίς Υγεία δεν υπάρχει οικονομία” – Τι είπε για τις εταιρείες και των “πόλεμο” των εμβολίων στην Ευρώπη

Κικίλιας
27-01-2021

“Ανησυχητικές” χαρακτήρισε τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων από τις εταιρείες που τα παράγουν προς τα κράτη – μέλη της ΕΕ, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια της απογευματινής ενημέρωσης της Τετάρτης για την πανδημία του κορονοϊού.

Ενώ το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη χώρα έτρεξε με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς, σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, από την άλλη «η διάθεση των εμβολίων παρουσιάζει ανησυχητικές καθυστερήσεις αναφορικά με τις παραδόσεις στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε.

Πέρα από τις αιτίες αυτής της καθυστέρησης, τις οποίες, σύμφωνα με τον υπουργό, “ούτε η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν γνωρίζει ξεκάθαρα”, οφείλουμε να δούμε την αλήθεια, όπως είπε:

“Η Ευρώπη των 27 κρατών, των 450 εκατομμυρίων πολιτών και με 22 τρισ. ΑΕΠ στα θέματα δημόσιας Υγείας οφείλει να διαπραγματεύεται από θέση ισχύος, να απλώσει ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας, προστατεύοντας τους πιο αδύναμους πολίτες, απέναντι σε επιχειρηματικούς ή διακρατικούς ανταγωνισμούς. Αυτούς τους πολίτες που στη μεγάλη του πλειοψηφία συμμορφώθηκαν με τα πρωτοφανή μέτρα προστασίας της δημόσιας Υγείας” τόνισε ο κ. Κικίλιας, συμπληρώνοντας:

«Οι επιχειρήσεις οφείλουν να αντιληφθούν ότι το σημαντικότερο μερίδιο της χρηματοδότησης για τα εμβόλια προήλθε από κρατικούς πόρους, δηλαδή από τα χρήματα των φορολογουμένων πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βέβαια της χώρας μας».

«Τα κράτη μέλη και οι επιχειρήσεις γνωρίζουν πλέον καλά ότι χωρίς υγεία δεν υπάρχει οικονομία» υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.