Κορωνοϊός: Μικρότερος ο κίνδυνος για Covid-19 σε όσους έχουν «καλή» χοληστερίνη

άνθρωποι με μάσκες φοβούνται μην τους μολύνει ο κορωνοϊός
07-02-2021

Οι άνθρωποι με υγιή και επαρκώς υψηλά επίπεδα «καλής» χοληστερίνης έχουν μικρότερο κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης Covid-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός. Αυτό έδειξε μια νέα έρευνα Ισπανών και Βρετανών επιστημόνων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Καμίλ Λασάλ του ιατρικού ινστιτούτου Hospital del Mar Medical Research Institute της Βαρκελώνης, που έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ανέλυσαν στοιχεία για 317.306 άτομα, με βάση δεδομένα από τη βρετανική βάση UK Biobank, εκ των οποίων τα 869 είχαν νοσηλευθεί λόγω κορωνοϊού.

Ο κορωνοϊός και ο χοληστερίνη

Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν φυσιολογικά επίπεδα HDL, αφενός είχαν μικρότερο κίνδυνο να μολυνθούν από τον ιό SARS-CoV-2, αφετέρου είχαν μικρότερη πιθανότητα σοβαρής λοίμωξης, όταν μολύνονταν. Ως υγιή επίπεδα HDL θεωρήθηκαν αυτά πάνω από 40 mg/DL για τους άνδρες και 50 για τις γυναίκες. Η πιθανότητα νοσηλείας λόγω Covid-19 μειωνόταν κατά 9% για κάθε αύξηση της HDL κατά 8 μονάδες mg/dL.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει αντιστρόφως ανάλογη σχέση ανάμεσα στα επίπεδα HDL και σε άλλες λοιμώξεις. Παρόλο που η νέα μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η ίδια η HDL προστατεύει από την Covid-19, φαίνεται πως οι αντιφλεγμονώδεις και ανοσιακές ιδιότητες της «καλής» χοληστερίνης παίζουν ρόλο κατά του κοροναϊού, σύμφωνα με τους ερευνητές. Από την άλλη, η μείωση του επιπέδου της HDL είναι μία από τις επιπτώσεις της Covid-19.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Γιατί η κοινότητα των ομοφυλοφίλων κινδυνεύει περισσότερο