Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στο νέο Mega εμβολιαστικό κέντρο “Προμηθέας” στο Μαρούσι

13-02-2021

Επίσκεψη στο νέο μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο «Προμηθέας», που αποτελεί το πρώτο από τα τέσσερα Mega εμβολιαστικά κέντρα τα οποία δρομολογούνται με σκοπό την αύξηση της καθημερινής δυνατότητας εμβολιασμών, επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το εμβολιαστικό κέντρο βρίσκεται στον εκθεσιακό χώρο Helexpo στο Μαρούσι και έχει τη δυνατότητα διενέργειας 2.400 εμβολιασμών τον Φεβρουάριο και δυνατότητα επέκτασης.

.«Να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι έχουν εμπλακεί στην επιχείρηση ‘’Ελευθερία». Ξεπεράσαμε χθες τους 500.000 εμβολιασμούς, έχουμε κλείσει παραπάνω από ένα εκατομμύριο ραντεβού», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων διότι -όπως είπε- έχουν στελεχώσει το κέντρο αυτό, το οποίο θα λειτουργεί σε πρώτη φάση από τις 8 π.μ. μέχρι τις 8 μ.μ. με δυνατότητα διεύρυνσης ωραρίου σε ένα χώρο ασφαλή.

«Αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει είναι όπως έχει γίνει μέχρι σήμερα, οι πολίτες να έρχονται, να τυγχάνουν της εξυπηρέτησης που τους αξίζει, να εμβολιάζονται γρήγορα και με ασφάλεια και αυτή η διαδικασία να τρέχει με όσο το δυνατόν πιο γρήγορους ρυθμούς» είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι από τη Δευτέρα θα εμβολιαστούν στο κέντρο «Προμηθέας» οι πρώτοι Αθηναίοι.

Τόνισε επίσης ότι υπάρχει η δυνατότητα επιτάχυνσης της διαδικασίας των εμβολιασμών: «Έχουμε αποδείξει ότι με συνεργασία, με την απαραίτητη σύμπνοια όλων των κυβερνητικών δομών αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων που εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία είμαστε σε θέση να φέρουμε εις πέρας αυτό το εξαιρετικά σύνθετο εγχείρημα» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Mega εμβολιαστικό κέντρο και στη ΔΕΘ Θεσσαλονίκης

Επίσης, ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τον διοικητή του MEGA εμβολιαστικού κέντρου στη Θεσσαλονίκη, αντισυνταγματάρχη κ. Καρόζη.

Ο κ. Μητσοτάκης κατά την συνομιλία του με τον επικεφαλής του εμβολιαστικού κέντρου Θεσσαλονίκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ετοιμότητα του κέντρου το οποίο και αυτό θα ξεκινήσει να λειτουργεί από τη Δευτέρα, και τόνισε ότι θα προστεθούν -όπως δεσμεύθηκε η κυβέρνηση- δύο ακόμα μεγάλα αντίστοιχα εμβολιαστικά κέντρα στην Αθήνα.

«Αν κριθεί απαραίτητο έχουμε τότε τη δυνατότητα να φτιάξουμε και άλλα έτσι ώστε να αυξήσουμε σημαντικά τη δυνατότητα των ημερήσιων εμβολιασμών. Να τονίσω ότι ήδη και σήμερα είμαστε από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε ημερήσιους εμβολιασμούς αλλά το πιο σημαντικό για μένα είναι ότι αυτή η διαδικασία τρέχει απρόσκοπτα, είναι μία διαδικασία ηλεκτρονική, εμείς ειδοποιούμε τους πολίτες σε αντίθεση με άλλες χώρες δεν υπάρχει καμία ταλαιπωρία και υπάρχει πολύ μεγάλη ικανοποίηση από τους πολίτες ότι το κράτος τους αντιμετωπίζει με την αξιοπρέπεια που τους αρμόζει» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό «να πείσουμε και τους υπόλοιπους συμπολίτες μας οι οποίοι ενδεχομένως να είναι ακόμα καχύποπτοι, ότι τα εμβόλια είναι και ασφαλή και αποτελεσματικά και όλος ο επαγγελματισμός ο οποίος εκπέμπεται και μέσα από τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων, νομίζω ότι κατατείνει ακριβώς αυτό το μήνυμα».

Χαρδαλιάς: «Προστίθενται σταδιακά ακόμη 396 εμβολιαστικές γραμμές»

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ότι πλέον προστέθηκαν στο πρόγραμμα «Ελευθερία» ακόμη 396 εμβολιαστικές γραμμές γραμμές, «εφόσον η εφοδιαστική αλυσίδα των εμβολίων, μας το επιτρέψει. Ήδη παραδίδουμε τα δύο πρώτα σήμερα, εδώ, στο Μαρούσι και στη Θεσσαλονίκη, τα οποία τη Δευτέρα σταδιακά μπαίνουν στην προσπάθεια που γίνεται σε όλη τη χώρα για τους εμβολιασμούς».

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ανέφερε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις και σε αυτή την πρόκληση των καιρών μας, στην πανδημία, μέσω της επιχείρησης «Ελευθερία»’ βρίσκονται στο πλευρό της κοινωνίας «προκειμένου να ξεφύγουμε από αυτήν την λαίλαπα που πλήττει όχι μόνο τη χώρα, αλλά όλο τον κόσμο και να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε. Και αυτό το κάνουμε μέχρι τώρα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τόνισε ότι πλέον ξεπεράσαμε τους 500.000 εμβολιασμούς: «Κλείνουμε περίπου 45 μέρες από τη μέρα που ξεκινήσαμε. Χθες, ξεπεράσαμε τις 500.000 εμβολιασμούς. Αυτό είναι το μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους υγειονομικούς, τις Ένοπλες Δυνάμεις. Βλέπουμε, σήμερα, εδώ, δύο μεγάλους εμβολιαστικούς σταθμούς και θα αυξάνουμε συνεχώς τη δυναμικότητα του συστήματος έτσι ώστε ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων να εμβολιάζουμε όσους περισσότερους μπορούμε».

Το εμβολιαστικό κέντρο «Προμηθέας» στο Μαρούσι

Ο εμβολιαστικός σταθμός στεγάζεται στο εκθεσιακό κέντρο Helexpo στο Μαρούσι και σε πλήρη ανάπτυξη θα λειτουργήσουν σε αυτόν, 96 εμβολιαστικά κέντρα. Η δυναμικότητα του μέγα σταθμού στη Helexpo για το Φεβρουάριο είναι 2.400 εμβολιασμοί τη μέρα και σε πλήρη ανάπτυξη είναι 5.760 εμβολιασμοί τη μέρα και 150.000 το μήνα. Η έναρξη του σταθμού θα γίνει τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021 με ενεργοποίηση τμήματος του σταθμού 48 εμβολιαστικών κέντρων. Το ωράριο λειτουργίας του θα είναι από Δευτέρα έως και Σάββατο 08:00 έως 20:00 με δυνατότητα επέκτασης του ωραρίου. Στην πρώτη φάση τα ραντεβού προγραμματίζονται ανά 15 λεπτά.

Τα 96 εμβολιαστικά κέντρα εκτείνονται σε δύο επίπεδα των 3.000 τ.μ. και στοιχίζονται σε έξι τομείς των οκτώ κυψελών. Υπάρχει διαφορετική είσοδος και διαφορετική έξοδος ενώ για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες υπάρχει διάδρομος για τη μετακίνηση τους στο χώρο. Επίσης, διατίθεται ιατρείο για κλινική εξέταση και χώρος βραχείας νοσηλείας με monitor, καρδιογράφο, μηχάνημα παροχής οξυγόνου και δύο φορεία για περιπτώσεις που χρήζουν άμεσης παρακολούθησης των ζωτικών σημείων ή εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών. Στο χώρο έχουν τοποθετηθεί, επίσης, ειδικές σημάνσεις για την καθοδήγηση των πολιτών στους ειδικούς χώρους (αναμονής, εμβολιασμού, γραμματείας) και για τη διατήρηση των προβλεπόμενων αποστάσεων.

Το εμβολιαστικό κέντρο της Θεσσαλονίκης

Την Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021 εκτός από την ενεργοποίηση τμήματος του σταθμού στο Μαρούσι (48 εμβολιαστικά κέντρα) ενεργοποιείται και στη Θεσσαλονίκη στη ΔΕΘ (24 εμβολιαστικά κέντρα). Η δυναμικότητα εμβολιασμού στη Θεσσαλονίκη για το Φεβρουάριο είναι 1.000 εμβολιασμοί τη μέρα και σε πλήρη ανάπτυξη είναι 6.480 εμβολιασμοί τη μέρα και 160.000 το μήνα.

Στην παρούσα φάση το προσωπικό του μεγάλου εμβολιαστικού κέντρου στο Μαρούσι αποτελείται από περίπου 136 άτομα συνολικά και πιο συγκεκριμένα από ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) ενώ σημειώνεται πως διάρκεια του ωραρίου θα εναλλάσσεται σε δύο βάρδιες.

Τονίζεται δε πως κάθε 8 εμβολιαστικά κέντρα στελεχώνονται από έναν ιατρό, οκτώ νοσηλευτές και δύο διοικητικούς. Για την άμεση αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών υπάρχει προσωπικό και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που θα καλύπτει την εμβολιαστική δράση και στις δυο βάρδιες ενώ το προσωπικό του εμβολιαστικού κέντρου έχει εκπαιδευτεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες διαχείρισης εμβολιασμού και αποθήκευσης στις μονάδες εμβολιασμού, καθώς και για το χειρισμό των tablets και την λειτουργία της εφαρμογής «COVID-19 – Vaccination».