Κόκκινο κρέας: Σε τι μας οφελεί και σε τι μας βλάπτει

κόκκινο κρέας
16-02-2021

Το κρέας σίγουρα είναι καλή πηγή πολλών και διαφορετικών θρεπτικών ουσιών. Ουσίων ιδιαίτερα χρήσιμων για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Το βοδινό κρέας, το χοιρινό και το αρνί, περιέχουν βιταμίνες Α, Β, D και K. Περιέχει επίσης χαλκό, χρώμιο, φολικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, σελήνιο και ψευδάργυρο.

Αυτός ο μακρύς κατάλογος θρεπτικών ουσιών έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Τα οφέλη που έχει το κόκκινο κρέας

Το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β12, που είναι σημαντική για τον μεταβολισμό, την καρδιά και την υγεία των μυών.
Περιέχει επίσης σίδηρο, που είναι καθοριστικός για τον μεταβολισμό και την υγεία της καρδιάς.
Ορισμένες έρευνες δείχνουν επίσης ότι υπάρχουν και άλλα ευεργετικά για τον οργανισμό οφέλη από διατροφές υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες που περιλαμβάνουν κρέας. Βελτιώνει τον μεταβολισμό, δυναμώνει τα οστά και βοηθά να διατηρηθεί η μυϊκή μάζα.

Που μας βλάπτει η κατανάλωση κόκκινου κρέατος

Μελέτες δείχνουν μία συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης κρέατος και ορισμένων προβλημάτων υγείας, όπως:

  • ο διαβήτης
  • οι καρδιακές παθήσεις
  • ο καρκίνος
  • η παχυσαρκία

Οι κύριοι λόγοι για το φαινόμενο αυτό φαίνεται να είναι η υψηλή περιεκτικότητά του σε κορεσμένα λιπαρά, χοληστερόλη και καρκινογόνες ενώσεις που δημιουργούνται όταν ψήνεται σε υψηλές θερμοκρασίες.
Το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας (όπως για παράδειγμα το μπέικον και τα λουκάνικα) υποβάλλεται σε διαδικασίες που βελτιώνουν τη γεύση και αυξάνουν τον χρόνο διατήρησης.

Τόσο οι διαιτολόγοι όσο και οι γιατροί συμφωνούν ότι η υψηλή ποσότητα αλατιού και κορεσμένων λιπαρών το καθιστούν έναν από τους χειρότερους τύπους που μπορείτε να καταναλώσετε. Το αλάτι και τα κορεσμένα λίπη αυξάνουν τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση, πολλαπλασιάζοντας τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ποιο είναι λοιπόν το συμπέρασμα; Πως όπως και με όλα τα υπόλοια στην διατροφή μας, έτσι και με το κρέας πρέπει να καταναλώνουμε μεν, με μέτρο δε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καρκίνος: Το μισοψημένο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο