Εντός της εβδομάδας νέες συστάσεις για τις μάσκες. Στο «τραπέζι» η χρήση διπλής μάσκας σε ΜΜΜ και σε κλειστούς δημόσιους χώρους

17-02-2021

Νέες συστάσεις για την χρήση της μάσκας αναμένονται εντός της εβδομάδος από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Στο «τραπέζι» βρίσκεται η πρόταση για χρήση διπλής μάσκας στο πρότυπο των συστάσεων του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (CDC). Δηλαδή χρήση διπλής μάσκας – χειρουργική μέσα και υφασμάτινη έξω– σε μέσα μαζικής μεταφοράς και σε κλειστούς δημόσιους χώρους όπως τα σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με μελέτη που παρουσίασε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, όταν δύο άτομα φορούν μάσκα η προστασία ανέρχεται στο 84,3%. Με τη χρήση διπλής μάσκας αυξάνεται το ποσοστό προστασίας στο 96%.

Έρευνα

Στο μεταξύ, έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ, που αξιολόγησε διαφορετικούς τύπους μάσκας, κατέδειξε ότι η υγρασία που δημιουργείται στο εσωτερικό της μάσκας μπορεί να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση αναπνευστικών νοσημάτων όπως η λοίμωξη COVID-19.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Biophysical Journal, συνοψίζουν σε άρθρο τους οι γιατροί της θεραπευτικής κλινικής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος.

Η μελέτη αξιολόγησε τέσσερις κοινούς τύπους μασκών: Τη μάσκα τύπου Ν95, μια χειρουργική μάσκα τριών υφάνσεων, μια μάσκα διπλής ύφανσης από βαμβάκι και πολυεστέρα και μια βαμβακερή μάσκα παχιάς ύφανσης. Ολες οι μάσκες βρέθηκαν να αυξάνουν το επίπεδο της υγρασίας στον εισπνεόμενο αέρα, αλλά σε διαφορετικό βαθμό.