Βασίλης Κοντοζαμάνης στη Βουλή: τι ισχύει για τον εμβολιασμό κατά προτεραιότητα, πότε θα χτιστεί τείχος ανοσίας

23-02-2021

«Ο εμβολιασμός του συνόλου του πληθυσμού αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης. Η οργάνωση του εγχειρήματος είναι τεράστια, γιγαντιαία, απαιτεί την εμπλοκή υπουργείων, φορέων, των Ενόπλων Δυνάμεων. Πρόκειται για μια περίπλοκη διαδικασία», ανέφερε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών του ΚΙΝΑΛ.

Εμβολιασμός κατά προτεραιότητα

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είναι αυτή που έχει αποφασίσει τις προτεραιότητες των ομάδων εμβολιασμού», τόνισε. Και εξήγησε πως η προτεραιοποίηση γίνεται σε σχέση με την μεγαλύτερη πιθανότητα σοβαρής νόσησης. Γι΄ αυτό ξεκίνησε ο εμβολιασμός με το υγειονομικό προσωπικό, τις δομές φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων, παράλληλα με τον εμβολιασμό μαθητών και προσωπικού των ειδικών σχολείων.

Οι ευπαθείς ομάδες, είπε, είναι αφενός ευπαθείς λόγω ηλικίας και αφετέρου λόγω υποκείμενου νοσήματος. Από τα διεθνή δεδομένα προκύπτει ότι ο παράγοντας «ηλικία» είναι πολύ ισχυρός επιβαρυντικός παράγοντας. Και ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης αυξάνεται όσο αυξάνεται η ηλικία του ατόμου. Ο αναπληρωτής υπουργός, σημείωσε πως οι ευπαθείς ομάδες λόγω νοσήματος, έχουν διακριθεί σε δύο κατηγορίες.

  • Κατηγορία αυξημένου κινδύνου. Στην κατηγορία αυτή έχουν υπαχθεί νοσήματα με την πιο σοβαρή επιβάρυνση. Εκτιμάται ότι σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνονται περίπου 300.000 άτομα, που θα εμβολιαστούν αμέσως μετά τα άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω.
  • Κατηγορία σοβαρού κινδύνου νόσησης. Τα άτομα της κατηγορίας, θα εμβολιαστούν αμέσως μετά τον εμβολιασμό των ατόμων ηλικίας 60 έως 64 ετών επειδή αυτό αναλογεί στον κίνδυνο σοβαρής νόσησης που διατρέχουν ως ομάδα.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε πως από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, « η ηλικιακή κατανομή θανάτων από κορονοϊό εντός ΜΕΘ στα άτομα 65 ετών και άνω, μέχρι σήμερα είναι 1.819. Ενώ οι των 60 ετών και κάτω είναι 403. Η ηλικιακή κατανομή των θανάτων με κορονοϊό που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα και νοσηλεύονται εντός ΜΕΘ είναι 1.715 για τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω. Και 277 για τα άτομα εξήντα ετών και κάτω». Όπως είπε, εκτιμάται ότι με τον πλήρη εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων, θα γίνει κατορθωτό να προληφθεί πάνω από το 75% των νοσηλειών σε ΜΕΘ και πάνω από το 90% των θανάτων που οφείλονται σε κορονοϊό.

Εμβολιαστικά κέντρα

Το σύνολο των εμβολιαστικών γραμμών που θα αναπτυχθούν στην επικράτεια, θα ξεπεράσει τις 1.000. «Η ανάπτυξη αυτή είναι σταδιακή. Γίνεται με συγκεκριμένη λογική. Βάσει των ποσοτήτων εμβολίων που παραλαμβάνουμε, προκειμένου και να μη χαθούν δόσεις εμβολίων και να εξυπηρετήσουμε το σύνολο του πληθυσμού». Στόχος «έως τις αρχές του καλοκαιριού, να έχουμε καταφέρει να εμβολιάσουμε το κρίσιμο αυτό ποσοστό του πληθυσμού που θα μας δώσει τη δυνατότητα να “χτίσουμε” το αναγκαίο και απαραίτητο τείχος ανοσίας».