Κορωνοϊός: Αυτό το μακροχρόνιο σύμπτωμα είναι συχνότερο στις γυναίκες

άνθρωποι φορούν μάσκες για να μην τους μολύνει ο κορωνοϊός
25-02-2021

Όσο ο κορωνοϊός μένει στις ζωές μας, τόσα περισσότερα μαθαίνουμε για αυτόν. Τώρα για παράδειγμα, μια νέα έρευνα δείχνει πως στα πέντε συχνότερα μακροχρόνια συμπτώματα συμπεριλαμβάνεται κι ένα το οποίο εμφανίζεται περισσότερο στις γυναίκες.

Τελειωμό δεν φαίνεται να έχουν οι δυσάρεστες εκπλήξεις που μας επιφυλάσσει ο νέος κορωνοϊός. Πριν λίγες μέρες μελέτης έδειξε ότι τα μακροχρόνια συμπτώματά του μπορεί να επιμείνουν ακόμα και για 9 ολόκληρους μήνες. Τώρα, μια νέα μελέτη έρχεται να δείξει ότι υπάρχει ένα ενοχλητικό μακροχρόνιο σύμπτωμα το οποίο προσβάλλει συχνότερα τις γυναίκες.

Επιστήμονες από την Κίνα μελέτησαν 1.655 ασθενείς που είχαν νοσηλευθεί στο νοσοκομείο εξαιτίας του νέου κορωνοϊού. Οι 359 από αυτούς ή σχεδόν ένας στους τέσσερις είχαν το συγκεκριμένο σύμπτωμα.

Το σύμπτωμα αυτό είναι η τριχόπτωση και συμπεριλαμβάνεται στα πέντε συχνότερα, γράφουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet. Άλλα συχνά μακροχρόνια συμπτώματα είναι κόπωση, η δύσπνοια, η ζάλη και ο πόνος στις αρθρώσεις.

Κορωνοϊός: Ποια συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν 6-9 μήνες. Ποιοι κινδυνεύουν

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, ο κορωνοϊός έχει αποτελέσει αντικείμενο εκατοντάδων επισταμένων μελετών. Ωστόσο η επιστημονική κοινότητα εξακολουθεί να αγνοεί πολλά πράγματα γι’ αυτόν. Μεταξύ άλλων δεν γνωρίζει με ακρίβεια ποιες μπορεί να είναι οι μακροχρόνιες επιπτώσεις του στην υγεία.

Βασανίζεται το 76%!

Για να διερευνήσουν το θέμα, εξέτασαν ασθενείς που είχαν λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο Jin Yin-tan της πόλης Ουχάν (Wuhan) την περίοδο 7 Ιανουαρίου-29 Μαΐου 2020.

Έξι μήνες αργότερα οι αναρρώσαντες ασθενείς συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για την πορεία της υγείας τους. Σε αυτά κλήθηκαν να συμπληρώσουν τυχόν μακροχρόνια συμπτώματα που είχαν. Έκαναν επίσης αναλύσεις αίματος και ένα τεστ βαδίσεως διαρκείας 6 λεπτών. Όπως έδειξαν οι απαντήσεις τους, οι εθελοντές είχαν πολλά μακροχρόνια συμπτώματα:

  • Το 63% είχαν κόπωση ή μυϊκή αδυναμία,
  • Το 26% είχαν προβλήματα ύπνου
  • Το 23% είχαν αγχώδη διαταραχή ή κατάθλιψη
  • Το 22% είχαν τριχόπτωση

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι το 76% των ασθενών είχαν τουλάχιστον ένα μακροχρόνιο σύμπτωμα έξι μήνες μετά την οξεία λοίμωξη που προκάλεσε ο κορωνοϊός. Ωστόσο το ποσοστό αυτό ήταν υψηλότερο στις γυναίκες.

Ποια συμπτώματα είναι συχνότερα στις γυναίκες

Επιπλέον, οι ασθενείς που είχαν νοσήσει πιο βαριά από τον κορωνοϊό ήταν πιθανότερο να υποφέρουν από μυϊκή αδυναμία και κατάθλιψη.

Οι ερευνητές έκαναν και μια επιμέρους ανάλυση σε υποομάδα 538 αναρρωσάντων. Τους εθελοντές αυτούς εξέτασαν στους 3 μήνες από τη νόσηση, διαπιστώνοντας ότι, εκτός από την τριχόπτωση, δύο ακόμα μακροχρόνια συμπτώματα είναι πιο συχνά στις γυναίκες:

  • Η σωματική εξασθένηση ή κόπωση
  • Η πολύπνοια (γρήγορη αναπνοή ή λαχάνιασμα) μετά τη φυσική δραστηριότητα

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι μετά την ανάρρωσή τους από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός, μερικοί ασθενείς είχαν εκδηλώσει παθήσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η φλεβική θρομβοεμβολική νόσος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Η απώλεια όσφρησης και γεύσης μπορεί να διαρκέσει μισό χρόνο