Πνεύμονες: Ποιοι παράγοντες τους γερνάνε πιο γρήγορα

γραφικό που δείχνει τους πνεύμονες
26-02-2021

Οι πνεύμονες είναι μαζί με την καρδιά το πιο ζωτιλό όργανο του ανθρώπου. Χωρίς αυτούς δεν ζούμε. Οι πνεύμονες αναπτύσσονται και ωριμάζουν μέχρι την ηλικία των 25. Τότε είναι που αποκτούν τη μέγιστη λειτουργικότητά τους.

Κατά την υπόλοιπη ζωή, η πρόοδος της ηλικίας συσχετίζεται με μία προοδευτική απώλεια της αναπνευστικής λειτουργικότητας.

Η φυσιολογική γήρανση του αναπνευστικού συστήματος σχετίζεται με δομικές μεταβολές του θωρακικού τοιχώματος, του πνευμονικού παρεγχύματος (διάταση κυψελίδων και αεροχώρων, ελάττωση της επιφάνειας ανταλλαγής αερίων, απώλεια υποστηρικτικού ιστού των περιφερικών αεραγωγών) και των αναπνευστικών μυών (ελάττωση μυϊκής μάζας, μείωση του αριθμού των μυϊκών ινών).
Έρευνα αποκάλυψε τους τρεις παράγοντες που επηρεάζουν τη γήρανση των πνευμόνων.

Η έρευνα εστίασε σε 12.800 ανθρώπους ηλικίας 40 έως 70 ετών για να ανακαλύψει αν παθήσεις στα πρώτα χρόνια επηρεάζουν επίσης τη γήρανση των πνευμόνων.
Σύμφωνα με τα ευρήματά της, άνθρωποι που έχουν εκτεθεί στους παρακάτω παράγοντες, έχουν πιο γρήγορη έκπτωση της πνευμονικής λειτουργίας, που πρακτικά σημαίνει ταχύτερη διαδικασία γήρανσης:

Παράγοντες που γερνάνε τους πνεύμονες

  • Πρώτος παράγοντας είναι το να έχει κάποιος μητέρα που κάπνιζε στην εγκυμοσύνη.
  • Δεύτερος παράγοντας είναι το να έχει γεννηθεί κάποιος τον χειμώνα.
  • Τρίτος παράγοντας είναι αν κάποιος εμφάνισε σοβαρή αναπνευστική λοίμωξη σε πολύ νεαρή ηλικία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Πως καταστρέφει τους πνεύμονες