Θεοδωρίδου – Θεμιστοκλέους: Αυτή είναι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στη χώρα – Πότε θα φτάσουμε το 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς

01-03-2021

Στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων που κυκλοφορούν στη χώρα μας αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19. Την εικόνα της πορείας των εμβολιασμών έδωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και υπεύθυνος του προγράμματος “Ελευθερία”, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Πριν από δύο μήνες ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα και σήμερα κυκλοφορούν τρία εμβόλια (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) τα οποία είναι αποτελεσματικά και για την βρετανική μετάλλαξη, ανέφερε, τονίζοντας ότι οι μελέτες για τα εμβόλια συνεχίζονται με την εφαρμογή τους στον πληθυσμό, κι όπως έχει φανεί αυτές δείχνουν καλύτερα αποτελέσματα από τις αρχικές μελέτες.

“Μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί παγκοσμίως κανένα σήμα για σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια. Και για τα τρία εμβόλια η σοβαρή νόσηση και η πρόληψη των θανάτων προσεγγίζει το 100%”, τόνισε.

Σε αυτά, προσέθεσε η κα. Θεοδωρίδου ότι μειώθηκε και η συμπτωματική λοίμωξη. Δηλαδή, τα εμβόλια προσφέρουν και ατομική προστασία «και συμβάλουν όμως και στη μείωση του φορτίου στο περιβάλλον», όπως είπε επισημαίνοντας παράλληλα, ότι και τα τρία εμβόλια που κυκλοφορούν στη χώρα μας δημιουργούν υψηλό αριθμό αντισωμάτων απέναντι στον μεταλλαγμένο βρετανικό ιό.

Επίσης, αναφέρθηκε και στο εμβόλιο Johnson & Johnson το οποίο είναι αποτελεσματικό κατά 86% για σοβαρή νόσο και 100% για θάνατο. Είναι μονοδοσικό και εύχρηστο, είπε. Καμία δόση δεν ακυρώνεται ακόμα και αν καθυστερήσει η δεύτερη δόση, όσον αφορά πρώτα τρία εμβόλια.

Επισήμανε, επίσης, ότι ορισμένοι μπορεί να νοσήσουν ακόμα και από την πρώτη και δεύτερη δόση, αλλά αυτό δεν μειώνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Ανέφερε επίσης ότι ακόμα και όσοι έχουν νοσήσει από Covid-19 θα πρέπει να εμβολιαστούν.

Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στα εμβόλια

Όσο για τις διαφορές τους, αυτές εντοπίζονται μεταξύ της πρώτης και δεύτερης δόσης. Μελέτες και στη χώρα μας, σύμφωνα με την κα. Θεοδωρίδου δείχνουν ότι με τα εμβόλια mRNA επιτυγχάνουν υψηλότατους τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων, από την πρώτη κι όλας δόση. Άρα η επιμήκυνση μεταξύ της πρώτης και δεύτερης δόσης υπάρχει συζήτηση στη διεθνή βιβλιογραφία, αν θα πρέπει να πραγματοποιηθεί, ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερο διάστημα προστασίας.

«Πρόσφατη αξιολόγηση δεδομένων μεγάλης μελέτης στο εμβόλιο της AstraZeneca επιβεβαιώνει και την αποτελεσματικότητά του στις μεγάλες ηλικίες, κάτι που αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα, δηλαδή να γίνεται και σε άτομα άνω των 65 ετών», είπε η κα. Θεοδωρίδου.

Ωστόσο, ακόμη και αν κάποιοι έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να συμπεριφέρονται όπως και οι υπόλοιποι, πρόσθεσε. Διότι σε περιβάλλον με υψηλό ιικό φορτίο ο εμβολιασμένος μπορούν να μολυνθεί και να συμβάλουν στην μετάδοση σε άλλους ανθρώπους.

«Ο ιός παραμονεύει. Για πόσο; Η απάντηση είναι άγνωστη και όλοι την περιμένουμε, διότι δεν γνωρίζουμε πόσο διαρκεί η ανοσία», σημείωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών.

Θεμιστοκλέους: Ελάχιστες οι περιπτώσεις παρεμβάσεων στην προτεραιοποίηση των εμβολιασμών

Νέο ημερήσιο ρεκόρ στους εμβολιασμούς αναμένεται να καταγραφεί σήμερα καθώς εκτιμάται ότι περισσότεροι από 34.000 άνθρωποι θα εμβολιαστούν μέχρι το βράδυ, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Ήδη, όπως είπε έχουν γίνει 915.000 εμβολιασμοί Στην Ελλάδα και «εντός της εβδομάδας αναμένεται να ξεπεράσουμε το 1 εκατομμύριο».

Ο κύριος Θεμιστοκλέους είπε ότι οι περισσότερες από 300 μοναδικές δόσεις μεταφέρθηκαν στα νησιά από την αρχή της επιχείρησης «Ελευθερία» και προσέθεσε ότι «πηγαίνοντας 2 και 3 φορές εκεί, στα νησιά έχουν εμβολιαστεί όλοι όσοι ήθελαν να εμβολιστούν» αναφέροντας το παράδειγμα του Καστελόριζου.

Είπε, επίσης, ότι αναφέρθηκαν 1.266 συμβάντα που αφορούσαν τις παρενέργειες για το εμβόλιο, αλλά ελάχιστα τελικά συνδέθηκαν με τη χρήση του εμβολίου. «Έως σήμερα έχουν καταγραφεί μόνο 6 περιπτώσεις σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς» είπε.

Θεμιστοκλέους: Τι είπε σχετικά με τις καταγγελίες για παραβίαση της προτεραιότητας στους εμβολιασμούς

Σε ερωτήσεις που δέχτηκε ο κύριος Θεμιστοκλέους για το ζήτημα της διαφάνειας και της παρέμβασης στη σειρά προτεραιοποίησης, είπε ότι υπάρχουν αναφορές και έχουν εντοπιστεί ήδη κάποιες περιπτώσεις που συνέβη αυτό και οι υπεύθυνοι έχουν κληθεί να λογοδοτήσουν.

Ωστόσο τόνισε ότι είναι λίγα τα περιστατικά παράκαμψης και είπε ότι «έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις όπου υπήρχαν ευθύνες, τις οποίες αποδώσαμε, και το ίδιο θα κάνουμε για οποιαδήποτε νέα περίπτωση καταγραφεί». Να είστε σίγουροι ότι διερευνώνται όλα τα περιστατικά που καταγγέλλονται, κατέληξε.

Ο κύριος Θεμιστοκλέους έκανε ακόμη λόγο για αυξημένες παραδόσεις εμβολίων τον Απρίλιο και είπε ότι όταν θα υπάρχουν τα στοιχεία, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα, θα ανακοινωθούν πόσες δόσεις αναμένονται από κάθε εταιρεία και πότε θα μπορέσει να ξεκινήσει και ο εμβολιασμός για τις ηλικίες κάτω των 50 ετών.