Υγεία: Αυτοί είναι οι θόρυβοι που μας κάνουν κακό

δυνατοί ήχοι βλάπτουν την υγεία της γυναίκας που κρατά τα αφτιά της
02-03-2021

Μπορεί να φαίνεται παράξενο. Κι όμως! Υπάρχουν ήχοι που δεν είναι απλά ενοχλητικοί στο άκουσμα. Ήχοι που μπορούν να βλάψουν την υγεία μας σε τέτοιο βαθμό που να μας στείλουν στο νοσοκομείο.

Γενικώς η ηχορύπανση αποτελεί σοβαρότατο πρόβλημα στις σύγχρονες κοινωνίες. Δεν είναι μόνο ότι υποβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα της ζωή μας. Έχει επιπτώσεις και στην ψυχική και σωματική μας υγεία.

Οι ήχοι που βλάπτουν σοβαρά την υγεία μας

Το όριο ενόχλησης είναι αυτό των 85 ντεσιμπέλ και στον πλανήτη Γη το 50% των κατοίκων του ζει σε περιοχές με θόρυβο πάνω από τα όρια ενόχλησης ενώ το 30% σε περιοχές όπου τα επίπεδα θορύβου χαρακτηρίζονται επιβλαβή για την υγεία (πάνω από τα 90 db).
Άτομα που εργάζονται σε χώρους με συνεχή υψηλή ηχητική ένταση (συναυλίες, αεροδρόμια, εργοτάξια) μπαίνουν σε τέτοιον κίνδυνο.
Απώλεια ακοής μπορούν επίσης να υποστούν άνθρωποι που εκτίθενται απότομα σε ήχο υψηλής έντασης, όπως τα πυροτεχνήματα

Όσο γι΄ αυτούς που κυκλοφορούν με το στερεοφωνικό του αμαξιού τους στη μέγιστη ένταση (ο θόρυβος υπολογίζεται στα 100-110 ντεσιμπέλ) βάζουν σε κίνδυνο τόσο τη δική τους ακουστική ικανότητα όσο και τη δική μας ψυχική ισορροπία.
Έχει διαπιστωθεί ότι οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με υψηλή ηχορύπανση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να γίνουν υπερτασικοί καθώς ο συνεχής θόρυβος αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τους καρδιακούς παλμούς.

Η μόνιμη έκθεση σε ανεπιθύμητους θορύβους μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην ψυχή και το σώμα, αλλά (ιδιαίτερα στους άντρες) μπορεί και να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ύψος: Πως μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας