Σαρώνουν οι μεταλλάξεις: Σχεδόν 7 στα 10 δείγματα που ελέγχονται είναι μεταλλαγμένα – Που εντοπίζονται

Εργαστήριο
05-03-2021

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές μετά την κατακόρυφη αύξηση των μεταλλαγμένων κρουσμάτων στη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστκό πως από τα 944 δείγματα που εξέτασε το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης, τα 677 βρέθηκαν με την βρετανική μετάλλαξη. Τα δείγματα προέρχονται από τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Θεσσαλίας, Κρήτης, Αττικής και τις Περιφερειακές Ενότητες Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Κορινθίας, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Μυτιλήνης και Σύρου.

Παράλληλα, βρέθηκαν και 21 κρούσματα νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, κάτι που σημαίνει πως από τα 944 δείγματα που εξετάστηκαν, τα 702 αφορούν μεταλλαγμένο στέλεχος. Συνολικά, από την εμφάνιση του πρώτου δείγματος μεταλλαγμένου στελέχους, έχουν ταυτοποιηθεί 1.755 κρούσματα μετάλλαξης. Από αυτά τα 1.667 αφορούν την βρετανική μετάλλαξη, ενώ 48 αφορούν την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.

Οσον αφορά τη νοτιοαφρικάνική μετάλλαξη, τα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στις εξής περιοχές:

41 στη Θεσσαλονίκη

5 στην Αττική

2 στα Ιωάννινα

Την ίδια στιγμή, το στέλεχος της βρετανικής μετάλλαξης εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα. Σε τριψήφιο αριθμό βρίσκονται ήδη οι περιοχές της Αθήνας (Ανατολική Αττική 128, Βόρειος Τομέας Αθηνών 194, Δυτικός Τομέας 136, Νότιος Τομέας 118) όπως και η Θεσσαλονίκη (200), αλλά και το Ηράκλειο (116), ενώ ακολουθούν Ρέθυμνο (46), Λασίθι (30) Πειραιάς (28) και Λάρισα (28).

Μεταλλάξεις: Σαν τις κατσαρίδες

«Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι σαν τις κατσαρίδες θα πολλαπλασιάζονται και οι μεταλλάξεις. Η Κρήτη που τα πήγαινε μια χαρά έχει καταληφθεί από το βρετανικό στέλεχος από τη μια εβδομάδα στην άλλη. Πρόκειται για νέα πανδημία. Βάζοντας φράγμα στον ιό με εμβόλια και καραντίνα, γλιτώνουμε από τις επόμενες μεταλλάξεις που δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμα… Τα εμβόλια δουλεύουν λίγο λιγότερο σε μεταλλάξεις όπως την Αφρικανική», σημείωσε στον ΣΚΑΪ ο ιατρός – ερευνητής Γιώργος Παυλάκης.