Στομάχι: Ποιες τροφές να αποφεύγετε για να μην έχετε δυσπεψία

γυναίκα κρατά το στομάχι της επειδή πονάει
05-03-2021

Ένα από τα συχνότερα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς με το στομάχι του είναι η δυσπεψία. Όταν δηλαδή αισθανόμαστε ανακάτεμα στο στομάχι, πόνος ή δυσφορία στην κοιλιά και πρόωρο αίσθημα πληρότητας με τη λήψη τροφής.

Η δυσπεψία μπορεί να οφείλεται σε κάποια υποκείμενη πάθηση, σε αρκετές περιπτώσεις όμως δεν εντοπίζεται σαφής αιτία.
Άλλοτε πάλι, το πρήξιμο και η δυσκολία στην πέψη οφείλονται στις τροφές που καταναλώνουμε.

Στομάχι: Τροφές πρέπει να αποφεύγετε για να γλιτώσετε τη δυσπεψία

  • Λιπαρά και τηγανητά: Τα κορεσμένα λιπαρά χωνεύονται εξαιρετικά δύσκολα και μπορεί να προκαλέσουν παλινδρόμηση. Επίσης, επιδεινώνουν την καούρα και το φούσκωμα.
  • Σοκολάτα: Η καφεΐνη που περιέχει η σοκολάτα μπορεί να φέρει καούρες και δυσφορία. Επίσης, η σοκολάτα είναι διουρητική, με αποτέλεσμα να «αποδιοργανώνει» το πεπτικό μας σύστημα.
  • Μπαχαρικά: Τα μπαχαρικά μπορεί να κάνουν το στομάχι άνω-κάτω, ιδιαίτερα αν το βραδινό μας είναι πολύ πικάντικο. Μερικοί καταφέρνουν να καταπολεμήσουν την καούρα από τα μπαχαρικά με κάτι δροσερό, όπως το κρύο γάλα.
  • Φρούτα και λαχανικά: Τα άτομα με ευαίσθητο πεπτικό σύστημα πρέπει να αποφεύγουν τα πολλά ωμά λαχανικά και φρούτα. Οι φυτικές ίνες απορροφώνται γρήγορα και μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο.
  • Καφές: Ο καφές πυροδοτεί την παραγωγή οξέων στο στομάχι, προκαλώντας φλεγμονή και καούρα. Επειδή είναι διουρητικός, αφυδατώνει σημαντικά τον οργανισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Στομάχι: Τι να μην τρώτε για να αποφύγετε την καούρα