“Πράσινο φως” από τον ΕΜΑ στο εμβόλιο της Johnson & Johnson

εμβόλιο
11-03-2021

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ενέκρινε το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της Covid-19 για υπό όρους χρήση στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το εμβόλιο είναι το τέταρτο που λαμβάνει την έγκριση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής μετά τα Pfizer-BioNTech, AstraZeneca-Oxford University και Moderna και συνιστάται για χορήγηση σε άτομα άνω των 18 ετών, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του EMA.

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει ήδη εγκριθεί από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Επιτάχυνση των εμβολιασμών αναμένεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την έγκριση αυτή, καθώς το εμβόλιο της J & J χορηγείται με μία και μοναδική δόση.

Αποτελεσματικότητα του εμβολίου Johnson & Johnson

Το συγκεκριμένο εμβόλιο διατηρείται για διάστημα 3 μηνών σε θερμοκρασίες κοινού ψυγείου, πράγμα που διευκολύνει την διάθεσή του.

Η αποτελεσματικότητά του δοκιμάσθηκε σε κλινικές δοκιμές με την συμμετοχή 40.000 ατόμων ηλικίας 18 ετών και άνω σε πολλές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, το Μεξικό, η Νότια Αφρική, έδειξε αποτελεσματικότητα κατά 85% στην αποφυγή σοβαρής νόσησης από Covid-19, στοιχείο σοβαρό διότι αποτρέπει την νοσηλεία και τον θάνατο. Κανένα από τα εμβολιασμένα άτομα δεν πέθανε από Covid-19 κατά την διάρκεια των δοκιμών, έναντι 7 θανάτων που σημειώθηκαν στην ομάδα του placebo.

Το εμβόλιο έδειξε αποτελεσματικότητα 66% στην πρόληψη ήπιας έως σοβαρής νόσησης. Ένα ποσοστό που συνοψίζει τις διαφορετικές πραγματικότητες μεταξύ χωρών: 72% στις ΗΠΑ, 64% στην Νότια Αφρική, όπου η παραλλαγή B.1.351 κυριαρχούσε κατά την περίοδο των κλινικών δοκιμών, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναλύθηκαν από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων.

Και σε σχέση με τα άλλα εμβόλια; Το αποτέλεσμα του 66% σε αποτελεσματικότητα δεν μπορεί να συγκριθεί με το 95% των Pfizer et Moderna προειδοποιούν οι ειδικοί. Στην πραγματικότητα οι κλινικές δοκιμές των Pfizer και Moderna πραγματοποιήθηκαν σε χρόνο που οι παραλλαγές, και κυρίως η νοτιοαφρικανική παραλλαγή, δεν ήταν διαδεδομένες.

Παρενέργειες

Οι συχνότερες παρενέργειες που παρατηρήθηκαν κατά τις κλινικές δοκιμές ήταν πόνος στο σημείο της ένεσης, πονοκέφαλος, εξάντληση και μυικοί πόνοι.

Στην Νότια Αφρική καταγράφηκε τουλάχιστον ένα περιστατικό αναφυλαξίας, σύμφωνα με την εταιρεία Johnson & Johnson. Τέτοιες αντιδράσεις, αν και πολύ σπάνιες, έχουν προκληθεί και μετά την χορήγηση των εμβολίων των Moderna και Pfizer.

Η Johnson & Johnson ανακοίνωσε επίσης την προσεχή έναρξη δοκιμών στους εφήβους, στην συνέχεια στα παιδιά, καθώς και στις εγκύους.