Εμβολιασμοί AstraZeneca: Συνεχίζονται κανονικά στη χώρα μας μετά από απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

16-03-2021

Με ομόφωνη απόφασή της μετά από έκτακτη συνεδρίαση σήμερα (16/3) η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ανακοίνωσε τη συνέχιση των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Παρά την διακοπή των εμβολιασμών με το συγκεκριμένο εμβόλιο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η αρμόδια Επιτροπή στην Ελλάδα είναι απόλυτα καθησυχαστική.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Επιτροπή “εξέτασε εκ νέου το θέμα που προέκυψε με αναφορές για μεμονωμένα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca, μετά και την προληπτική προσωρινή αναστολή των εμβολιασμών από επιπλέον χώρες. Η Επιτροπή εξέτασε τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα δεδομένα και ομόφωνα κρίνει πως δεν συντρέχει λόγος τροποποίησης της εισήγησής της της 11/3/2021“.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους το σύνολο των δεδομένων από όλες τις χώρες συνιστούν τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε συνεργασία με την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, όπως επισημαίνουν στην ανακοίνωση, δίνoυν απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων και παρακολουθούν αδιάλειπτα τις αξιολογήσεις του ΕΜΑ και του WHO καθώς και τις αναφορές για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες όλων των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19.

Συμπερασματικά, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα εισηγείται ομόφωνα τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει.