Εγκεφαλικό: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

γράφημα που δείχνει εγκεφαλικό
20-03-2021

Ένα εγκεφαλικό δεν είναι εύκολη υπόθεση για αυτόν που το παθαίνει. Ακόμα και αν είναι δυνατός και καταφέρει να ξεπεράσει την περιπέτεια. Τώρα, για παράδειγμα, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως οι ασθενείς με ιστορικό άγχους που υφίστανται εγκεφαλικό, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης μετά το επεισόδιο.

Η μελέτη δείχνει ότι ένας ασθενής έχει σχεδόν 50% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσει κατάθλιψη μετά από ένα εγκεφαλικό από ό,τι μετά από ένα έμφραγμα.

Κατάθλιψη μετά το εγκεφαλικό

Οι γυναίκες έχουν 20% μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με τους άνδρες να εμφανίσουν κατάθλιψη μετά από ένα επεισόδιο.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια νευρολογίας Λόρα Στάιν της Ιατρικής Σχολής του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη, ανέλυσαν στοιχεία για 174.901 ανθρώπους που είχαν νοσηλευθεί για εγκεφαλικό και 193.418 που είχαν νοσηλευθεί για έμφραγμα. Κανένας δεν είχε ιστορικό κατάθλιψης πριν το επεισόδιο.

Διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς με ιστορικό άγχους που έπαθαν εγκεφαλικό, είχαν σχεδόν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν κατάθλιψη μετά το επεισόδιο.
Οι ασθενείς άνω των 75 ετών είχαν μικρότερη πιθανότητα να εκδηλώσουν κατάθλιψη μετά το επεισόδιο εγκεφαλικού.

Τα ευρήματα ανακοινώθηκαν στο διεθνές διαδικτυακό συνέδριο «International Stroke Conference 2021» της American Stroke Association.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Μάτια: Πότε δείχνουν κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο