Κορωνοϊός: Τι αυξάνει τις παρενέργειες του εμβολίου

γιατρός κρατά το εμβόλιο για να καταπολεμηθεί ο κορωνοϊός
01-04-2021

Ο κορωνοϊός θα καταπολεμηθεί μόνο εάν έχει εμβολιαστεί ένα πάρα πολύ μεγάλο του παγκόσμιου πληθυσμού. Βέβαια πολλά έχουν ειπωθεί για τις παρενέργειες των εμβολίων. Αρκετοί μάλιστα φοβούνται να το κάνουν εξαιτίας αυτού. Υπάρχουν λοιπόν μερικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε εάν ανησυχείτε για τις αναμενόμενες παρενέργειες που έχει για πολλούς.

Οι γιατροί προειδοποιούν ότι υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που αν το κάνετε αμέσως μετά το εμβόλιο, θα μπορούσε πραγματικά να επιδεινώσει τις ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Κορωνοϊός: Εάν πιείτε αλκοόλ μετά το εμβόλιο COVID-19, οι παρενέργειές του ενδέχεται να επιδεινωθούν

Η δρ. Tania Elliott στο NYU Langone Health, λέει ότι το αλκοόλ μπορεί να κάνει πιο έντονες τυχόν παρενέργειες που αντιμετωπίζετε μετά το εμβόλιο COVID-19. “Οι ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου περιλαμβάνουν μυϊκούς πόνους και ένα αίσθημα σαν να αρρωστήσατε. Σε συνδυασμό με τις παρενέργειες του ίδιου του αλκοόλ, είναι πολύ πιθανό να σας κάνει να νιώσετε χειρότερα”, εξήγησε. Σε τελική ανάλυση, πολλά συμπτώματα από ένα hangover μοιάζουν με τις πιθανές παρενέργειες του εμβολίου COVID-19, όπως κόπωση, πονοκέφαλος, μυϊκοί πόνοι και ναυτία, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ για την Κατάχρηση Αλκοόλ και τον Αλκοολισμό. Το να πιείτε αλκοόλ αμέσως μετά το εμβόλιο θα μπορούσε να αυξήσει αυτές τις αρνητικές παρενέργειες.

Ο δρ. Jagadeesh Reddy, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Νοσοκομείο Providence Mission, συνιστά την αποχή ή την μείωση του αλκοόλ για τις πρώτες 48 έως 72 ώρες μετά τη δόση του εμβολίου COVID-19. Διότι τότε είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσετε τυχόν παρενέργειες. Σύμφωνα με την δρ. Elliot, τις πρώτες μέρες μετά το εμβόλιο πρέπει να εστιάσετε στην ξεκούραση και την ενυδάτωση του οργανισμού.

Κορωνοϊός: Οι ειδικοί συμβουλεύουν επίσης να μην πίνετε αλκοόλ ούτε και πριν το εμβόλιο COVID-19

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το ίδιο ακριβώς πρόβλημα μπορεί να προκύψει εάν πιείτε αλκοόλ λίγο πριν τον εμβολιασμό σας. “Πιείτε νερό, όχι αλκοόλ, προτού κάνετε ένα εμβόλιο”, έγραψε η δρ. Katie Markley, MD, ιατρός πρωτοβάθμιας φροντίδας στο UCHealth Primary Care Hilltop, σε μια σχετική δημοσίευση για το UCHealth. «Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και hangover. Μην αναγκάσετε τον εαυτό σας να πρέπει να καταπολεμήσει το hangover ταυτόχρονα με τις πιθανές παρενέργειες του εμβολίου».

Κορωνοϊός: Το αλκοόλ θα μπορούσε ενδεχομένως να αυξήσει τις πιθανότητες αλλεργικής αντίδρασης στο εμβόλιο COVID-19

Ο δρ. Blanka Kaplan, ειδικός σε αλλεργίες και ανοσολογία ενηλίκων και παιδιών στο Northwell Health στη Νέα Υόρκη, λέει ότι υπάρχει πιθανότητα το αλκοόλ να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης αλλεργικής αντίδρασης. «Σε ορισμένες περιπτώσεις, το αλκοόλ μπορεί να επιταχύνει τις αλλεργικές αντιδράσεις», εξήγησε ο δρ. Kaplan. «Επειδή δεν γνωρίζουμε ακόμα αρκετά για την επίδραση του αλκοόλ στις αλλεργικές αντιδράσεις στα εμβόλια COVID-19, προτείνω να αποφεύγετε να πίνετε αλκοόλ για 24 ώρες πριν και μετά τον εμβολιασμό σας«, κατέληξε.

Κορωνοϊός: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το αλκοόλ επηρεάζει την τελική αποτελεσματικότητα του εμβολίου

Κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών για κάθε εμβόλιο COVID-19, ούτε η Moderna, ούτε η Pfizer, ούτε η Johnson & Johnson ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να αποφύγουν το αλκοόλ. Καμία από τις εταιρείες δεν κατέγραψε ζητήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ σε σχέση με το εμβόλιο. Ο δρ. Richard Watkins, ιατρός μολυσματικών ασθενειών και καθηγητής εσωτερικής ιατρικής στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Βορειοανατολικού Οχάιο, λέει ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το αλκοόλ μειώνει τον σχηματισμό αντισωμάτων. Έχοντας αυτό κατά νου, ούτε τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ή η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) έχουν εκδώσει οποιαδήποτε οδηγία για μη κατανάλωση αλκοόλ πριν ή μετά το εμβόλιο COVID-19.

Πηγές:
https://www.health.com
https://www.webmd.com
https://www.prevention.com
https://bestlifeonline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Μολύνει και τα κύτταρα του στόματος