Κοντοζαμάνης: Αύριο αρχίζει η διανομή των self test στους μαθητές – “Πράσινο φως” για το άνοιγμα των Λυκείων δίνουν οι ειδικοί

Με όπλο τα self test οι ειδικοί επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας έδωσαν τα “πράσινο φως” για το άνοιγμα των Λυκείων όλης της χώρας. Την ίδια στιγμή, αρχίζει αύριο και η διανομή των δωρεάν self test από τα φαρμακεία σε μαθητές και καθηγητές, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Αύριο ξεκινά η διάθεση των self-test από τα φαρμακεία, με προτεραιότητα σε μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και εκπαιδευτικούς. Μαζί με τους καθηγητές είναι η ομάδα που θα εξεταστεί πρώτη για το επικείμενο άνοιγμα των Λυκείων, που αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα (12/4), όπως εισηγούνται οι ειδικοί επιστήμονες. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η απόφαση των επιστημόνων μετά από πολύωρη συνεδρίαση δεν ήταν ομόφωνη και υπήρξαν διαφωνίες. Οι διαφωνούντες ωστόσο, μειοψήφισαν.

Στις 6.00 το απόγευμα θα κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Κοντοζαμάνης: “Τα self test είναι rapid test αλλά πιο απλά στη χρήση”

Με αφορμή την έναρξη διάθεσης των self-test ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, εξήγησε ότι το self-test είναι ρινικό τεστ ταχείας ανίχνευσης -ανήκει δηλαδή στην κατηγορία των rapid test- και έχει κατεπείγουσα έγκριση διάθεσης και χρήσης από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές ως αυτοδιαγνωστικό (self -test). Διευκρίνισε ότι διαφέρει ως προς τα υπόλοιπα, επειδή η λήψη είναι πιο απλή ως διαδικασία (ρινικό δείγμα αντί για ρινοφαρυγγικό/στοματοφαρυγγικό) και δεν απαιτεί την επίβλεψη επαγγελματία υγείας.

Ο κ. Κοντοζαμάνης σε δήλωσή του ανέφερε ότι η διαδικασία κατεπείγουσας έγκρισης διάθεσης και χρήσης του ρινικού τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου SARS-CoV-2 ως αυτοδιαγνωστικό, έχει υιοθετηθεί από πολλούς ευρωπαϊκούς ρυθμιστικούς οργανισμούς, όπως της Γερμανίας (BFarm), Ολλανδίας, Τσεχίας, Αυστρίας, Πορτογαλίας.

Απαντώντας και στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, που ζήτησε τα tests να είναι αποκλειστικά σε ατομικές συσκευασίες, είπε ότι ο «ο διαγωνισμός για τα self-test ρητά προέβλεπε ατομικές ή πολλαπλές συσκευασίες. Τα τεστ συγκεκριμένης εταιρείας που παρέχονται σε αυτή τη φάση σε συσκευασία 25 ατομικών τεμαχίων είναι επιδεκτικά ατομικής διανομής. Τη συσκευασία συνοδεύουν απλές οδηγίες στα ελληνικά με εικονίδια για την εύκολη κατανόηση της διαδικασίας από μη ειδήμονες, ενώ επόμενες παραλαβές θα είναι και σε ατομικές συσκευασίες».

In this article