Άνοιξε η πλατφόρμα self-testing.gov.gr.: Από την Κυριακή 11 Απριλίου διαθέσιμη η υπηρεσία της δήλωσης των self-test

08-04-2021

Άνοιξε η πλατφόρμα self-testing.gov.gr του Υπουργείου Υγείας, στην οποία οι πολίτες θα δηλώνουν τα αποτελέσματα των self test που θα πραγματοποιούν. Στην ιστοσελίδα παρέχονται οδηγίες προς τους πολίτες για τη διαδικασία των αυτοδιαγνωστικών τεστ.

Όπως αναφέρεται, η συμμετοχή των πολιτών στην αντιμετώπιση της πανδημίας είναι καθοριστικής σημασίας. «Περίπου ένα στα τρία άτομα που είναι φορείς του νέου κορωνοϊού SARS – CoV -2, δεν έχουν συμπτώματα και τον μεταδίδουν χωρίς να το γνωρίζουν. Σύμφωνα με όλες τις μελέτες γύρω από την πανδημία, οι τακτικοί περιοδικοί έλεγχοι με τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του ιού συνδράμουν στον περιορισμό της διασποράς της νόσου. Κάνοντας τεστ στο σπίτι μια φορά την εβδομάδα βοηθάμε σημαντικά στο να σταματήσει η εξάπλωση του ιού», τονίζεται στην πλατφόρμα.

Σκοπός της διαδικασίας αυτής είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας ανιχνεύοντας ασυμπτωματικούς φορείς του ιού SARS – CoV -2 εύκολα, γρήγορα και αξιόπιστα.

Όπως διευκρινίζεται, εφόσον ο πολίτης υποβλήθηκε σε οικιακό τεστ και βρέθηκε θετικός στον νέο κορωνοϊό, μπορεί να υποβληθεί σε νέο τεστ προς επιβεβαίωση του πρώτου. Αυτό μπορεί να γίνει οπουδήποτε επιθυμεί ιδιωτικά ή δημόσια εντός των επόμενων 24 ωρών.

Δήλωση αποτελέσματος self-test για COVID-19

Στην ιστοσελίδα υπάρχουν δύο κατηγορίες για τη δήλωση αποτελέσματος self-test: για εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα ιδίως σε κλάδο λιανεμπορίου, τουρισμού, μεταποίησης, επισιτισμού, ή των μεταφορών.

Η υπηρεσία της δήλωσης των self-test θα είναι διαθέσιμη την Κυριακή 11 Απριλίου.

Σχολική κάρτα για COVID-19

Παράλληλα για γονείς/κηδεμόνες μαθητών Λυκείου και ενήλικους μαθητές Λυκείου (ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ), προβλέπεται δήλωση θετικού αποτελέσματος self-test ή αρνητικού test (self-test, rapid, PCR), σε ξεχωριστή κατηγορία. Μάλιστα παρέχετραι η δυαντότητα έκδοσης σχολικής κάρτας για τη συμμετοχή τωμ μαθητών στη δια ζώσης εκπαίδευση. Και σε αυτή την περίπτωση η υπηρεσία της δήλωσης των self-test θα είναι διαθέσιμη την Κυριακή 11 Απριλίου.