Κορωνοϊός: Ποιοι κινδυνεύουν λιγότερο από επαναμόλυνση

ασθενής που τον έχει μολύνει ο κορωνοϊός στο νοσοκομείο
08-04-2021

Κανείς δεν ξέρει ακόμα τα πάντα για το πως λειτουργεί ο κορωνοϊός. Ιδίως σε ότι αφορά στις επαναμολύνσεις ανθρώπων που έχουν ήδη βρεθεί θετικοί μια φορά. Τώρα μια νέα έρευνα Δανών επιστημόνων καταδεικνύει την ομάδα του πληθυσμού που κινδυνεύει λιγότερο να τους επαναμολύνει ο κορωνοϊός.

Ερευνητές από την Δανία δημοσίευσαν στο περιοδικό Lancet τα αποτελέσματα μιας μεγάλης μελέτης που βασίστηκε στην καταγραφή όλων των μοριακών τεστ που έγιναν το 2020 στη χώρα. Χρησιμοποιησαν λοιπόν αυτά τα εθνικά δεδομένα από τα μοριακά τεστ που έγιναν μέσα στο 2020. Και προσπάθησαν να εκτιμήσουν το βαθμό προστασίας έναντι επαναλοίμωξης από τον κορωνοϊό.

Κατά τη διάρκεια της πρώτου επιδημικού κύματος περίπου μισό εκατομμύριο άτομα υποβλήθηκαν σε μοριακό τεστ. Από αυτούς, το 2.2% ήταν θετικοί. Μεταξύ των θετικών ατόμων από το πρώτο κύμα της πανδημίας, 72 (δηλαδή 0.65%) βρέθηκαν ξανά θετικά σε μοριακό τεστ κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος. Αυτό, σε σύγκριση με 3.27% των ατόμων που ήταν αρνητικά στο πρώτο κύμα. Αυτά τα αποτελέσματα αντιστοιχούν σε προστασία έναντι της επαναλοίμωξης κατά 80.5%.
Μεταξύ των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω όμως, παρατηρήθηκε ότι η προστασία έναντι της επαναλοίμωξης ήταν 47%. Η εκτιμώμενη προστασία ήταν παρόμοια για τα δύο φύλα.

Στην μελέτη από την Δανία τα ευρήματα έδειξαν σχετικά χαμηλή προστασία έναντι της επαναμόλυνσης σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω σε σύγκριση με νεότερα άτομα μιας άλλη μελέτης, με διαφορετικό σχεδιασμό. Διαπιστώθηκε όμως ότι υπήρχε υψηλός βαθμός προστασίας και μεταξύ των πιο ηλικιωμένων. Τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι ο εμβολιασμός ατόμων που είχαν προσβληθεί στο παρελθόν από τον ιό πρέπει να γίνει κανονικά. Κι αυτό επειδή μπορεί να μην αρκεί η φυσική προστασία.

Τι συμβαίνει με τους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πιθανότητα επαναμόλυνσης των εργαζομένων στον τομέα της υγείας λόγω του υψηλού κινδύνου έκθεσης τους στον ιό και των συχνών τεστ που υποβάλλονται. Στην ανάλυση που έγινε, βρέθηκαν παρόμοια αποτελέσματα όσον αφορά το βαθμό προστασίας. Στη μελέτη αυτή, επίσης διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό μόλυνσης μεταξύ των επαγγελματιών υγείας ήταν περίπου διπλάσιο από το γενικό πληθυσμό, όπως και αρκετές οροεπιδημιολογικές μελέτες σε εργαζομένους στην υγεία.

Μια άλλη οροεπιδημιολογική μελέτη στην Δανία είχε επίσης αναφέρει ότι ο κίνδυνος μόλυνσης ήταν 1.38 φορές υψηλότερος στους εργαζόμενους σε θαλάμους COVID-19 σε σύγκριση με εργαζόμενους σε άλλα τμήματα του νοσοκομείου. Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι δεν φάνηκε να εξασθενεί η προστασία με την πάροδο του χρόνου.

Κορωνοϊός: Σπάνια η επαναμόλυνση αλλά μπορεί να συμβεί

Οι εκτιμήσεις της μελέτης αυτής για τη συνολική προστασία μετά από προηγούμενη λοίμωξη με SARS-CoV-2, συμφωνούν με αρκετές άλλες μελέτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, το Κατάρ και τις ΗΠΑ. Έρευνες που ανέφεραν ότι η επαναμόλυνση ήταν σπάνια και εμφανίστηκε σε λιγότερο από το 1%, σε όλες οι περιπτώσεις COVID-19. Η διάρκεια της προστασίας έναντι της επαναλοίμωξης από τον SARS-CoV-2 παραμένει άγνωστη. Κι αυτό επειδή έχει παρέλθει πολύ λίγος χρόνος από την αρχή της πανδημίας. Όμως,  μία μελέτη σε περισσότερες από 20.000 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος μειώθηκε κατά 83% για τουλάχιστον 5 μήνες μετά την πρωτογενή λοίμωξη.

Μια άλλη μελέτη σε 12.551 εργαζομένους στον τομέα της υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε επίσης 89% προστασία διάρκειας τουλάχιστον 6 μηνών. Ωστόσο, η ακριβής διάρκεια των αντισωμάτων μετά τη μόλυνση από κορωνοϊό είναι ακόμα αβέβαιη.

Επειδή οι νέες παραλλαγές του SARS-CoV-2 εμφανίστηκαν πρόσφατα στη Δανία, με κάποιες από αυτές να είναι γνωστό ότι είναι πιο μεταδοτικές από τις αρχικές, η μελέτη δεν μπορεί να αξιολογήσει την πιθανή τους επίδραση στον κίνδυνο επαναμόλυνσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: 7 σημάδια πως τον περάσατε χωρίς να το ξέρετε