Εμβόλιο AstraZeneca: Αποφασίζει σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών – Αναμένονται νέες οδηγίες

Συνεδρίαζει σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για το εμβόλιο της AstraZeneca. Προηγήθηκε το πόρισμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, που καταλήγει πως το σύνδρομο θρομβώσεων είναι πολύ σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια του εμβολίου.

Στη σημερινή της έκτακτη συνεδρίαση, η Επιτροπή θα εξετάσει τα δεδομένα και θα αποφασίσει τη στάση που θα τηρήσει η χώρα μας. Η συνέχιση των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca είναι δεδομένη, καθώς τα οφέλη υπερτερούνν του κινδύνου των παρενεργειών. Αυτό που εξετάζει η Επιτροπή είναι εάν χρειάζεται να υπάρξουν ηλικιακοί περιορισμοί και ποιοι είναι αυτοί.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δεν έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένες συστάσεις. Έτσι, δεν υπάρχει κοινή θέση των χωρών της Ε.Ε. στο θέμα. Ενδεικτικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρέχεται η δυνατότητα στα άτομα κάτω των 30 ετών να επιλέξουν να κάνουν τα εμβόλια της Pfizer ή της Moderna. Ενώ η Νορβηγία έχει αναστείλει τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό, τα περιστατικά του συνδρόμου θρομβώσεων που καταγράφηκαν, αφορούν κυρίως σε γυναίκες κάτω των 60 ετών. Τα περιστατικά εκδηλώθηκαν σε διάστημα δύο εβδομάδων μετά τον εμβολιασμό. Επιπλέον, δεν έχουν επιβεβαιωθεί συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου που μπορεί να σχετίζονται με την εμφάνισή του.

Πάντως, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, εκτίμησε ότι δεν αναμένεται να αλλάξει ριζικά το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Όπως είπε, οι ειδικοί επιστήμονες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θα συζητήσουν εάν θα χρειαστεί να ισχύσουν στη χώρα μας ηλικιακοί περιορισμοί στη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, το ποσοστό συμμετοχής των πολιτών στα ραντεβού για εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca παραμένει υψηλό. Σε καθημερινή βάση, πρόσθεσε, διενεργούνται 10.000 έως 12.000 εμβολιασμοί με αυτό το εμβόλιο.

In this article