«Συναγερμός» για τα κορωνοπάρτι στις πλατείες – Την Παρασκευή οι αποφάσεις για το Πάσχα – Τί θα γίνει με την εστίαση

«Συναγερμός» έχει σημάνει σε κυβέρνηση και υγειονομικές αρχές για τα κορωνοπάρτι στις πλατείες με εκατοντάδες άτομα χωρίς μάσκες και αποστάσεις. Οι ειδικοί προειδοποιούν πως ένας ασυμπτωματικός σε αυτά τα πάρτι θα μπορούσε να μεταδώσει τον ιό σε 80-100 άτομα.

Η ανησυχία εντείνεται ακόμη περισσότερο καθώς έχει μειωθεί η μέση ηλικία των ατόμων που νοσηλεύονται με covid στα νοσοκομεία. Οι περισσότεροι ασθενείς είναι μεταξύ 40 και 60 ετών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στο ότι οι άνω των 70 ετών έχουν εμβολιαστεί στην πλειονότητά τους και είναι πλέον πιο προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων προστασίας. Αντίθετα, οι νέοι έχουν εξοικειωθεί με τον κίνδυνο και δεν προσέχουν τόσο.

Την ίδια ώρα, οι κρίσιμοι επιδημιολογικί δείκτες αν και παρουσιάζουν τάσεις σταθεροποίησεις, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Και οι ειδκοί εκτιμούν πως οι εικόνες στις πλατείες το Σαββατοκύριακο, θα αποτυπωθούν σε αριθμούς μετά από 10 – 15 ημέρες.

Υπό το πρίσμα αυτό, το σενάριο για «Πάσχα στο χωριό» φαίνεται να απομακρύνεται. Το μήνυμα είναι «Πάσχα με ασφάλεια, για καλό καλοκαίρι». Όπως όλα δείχνουν, οι ειδικοί δεν θα ανάψουν το πράσινο φως για απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων ενόψει Πάσχα. Αντίθετα, κυβέρνηση και επιστήμονες προσανατολίζονται σε μαζικό άνοιγμα της αγοράς αμέσως μετά το Πάσχα.

Οι ειδικοί θα συνεδριάσουν τις επόμενες ημέρες για την αξιολόγηση των στοιχείων και στο τέλος της εβδομάδας θα συζητήσουν για το Πάσχα. Δεν αποκλείεται πάντως οι ανακοινώσεις να γίνουν ακόμη και στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας.

Αναφορικά με την εστίαση, εξετάζεται το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της σε εξωτερικούς χώρους. Η σχετική απόφαση αναμένεται  ληφθεί σε έκτακτη συνεδρίαση των Λοιμωξιολόγων αυτή την εβδομάδα.Σημειώνεται ότι η επιτροπή Λοιμωξιολόγων, έχει κατατάξει τις δραστηριότητες με βάση τη σημασία τους αλλά και με βάση το επικινδυνότητά τους για μετάδοση του ιού.

Παρότι το επιδημιολογικό φορτίο είναι ακόμη υψηλό, με όπλο τον καλό καιρό, τα self test και τους εμβολιασμούς η επιτροπή έχει δώσει πράσινο φως για κάποιες δραστηριότητες. Η εστίαση όταν επαναλειτουργήσει θα γίνει με προσοχή, με τέσσερα άτομα ανά τραπέζι και με αποστάσεις. Σχετικά με τις εκκλησίες, υπάρχουν προτάσεις στο τραπέζι της επιτροπής που θα εξεταστούν την Παρασκευή.

In this article