Εγκυμοσύνη: 6 θρεπτικές τροφές για τον πρώτο μήνα μετά τον τοκετό

γυναίκα που βρίσκεται σε εγκυμοσύνη
20-04-2021

Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος στην ζωή της γυναίκας που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Το ίδιο όμως και η περίοδος μετά την εγκυμοσύνη. Η νέα μητέρα πρέπει να προσέχει τα πάντα… και ιδιαίτερα την διατροφή της.

Η ισορροπημένη διατροφή και αυτήν την ιδιαίτερη περίοδο είναι πολύ σημαντική. Από το διαιτολόγιό σας δεν πρέπει να λείπουν τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά που θα παρέχουν σε εσάς και το μωρό σας ό,τι χρειάζεται. Κι επειδή ο χρόνος για μαγειρική δεν είναι πάντα εύκολο να βρεθεί με ένα νεογέννητο στο σπίτι, δείτε παρακάτω θρεπτικές τροφές που μπορείτε να εντάξετε στη διατροφή σας πολύ εύκολα, κάποιες χωρίς καν να τις μαγειρέψετε.

Βρόμη μετά την εγκυμοσύνη

Η βρόμη είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και πληθώρα μετάλλων όπως ο σίδηρος, ο φώσφορος κ.α. Η κατανάλωσή της θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα μετά τον τοκετό κι επιπλέον θα σας κρατήσει χορτάτες για ώρα. Τέλος, η βρόμη θεωρείται ότι βοηθάει και στην παραγωγή του μητρικού γάλακτος.

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά και πολλά ακόμα θρεπτικά συστατικά. Η κατανάλωσή τους θα πρέπει φυσικά να γίνεται με μέτρο καθώς έχουν αρκετές θερμίδες, θα σα δώσει όμως ενέργεια μία περίοδο που τη χρειάζεστε περισσότερο από ποτέ.

Φιυστικοβούτυρο

Το φιστικοβούτυρο είναι μία υγιεινή επιλογή για πρωινό αλλά και σνακ. Θα σας κρατήσει χορτάτη για ώρα και παράλληλα περιέχει καλά λιπαρά, βιταμίνες και μέταλλα πολύτιμα για τον οργανισμό.
Γιαούρτι
Το γιαούρτι μπορείτε να το φάτε σκέτο, με φρούτα, ξηρούς καρπούς ή ακόμα και να το εντάξετε σε πληθώρα συνταγών. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο και η κατανάλωσή του συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου.

Αυγά μετά την εγκυμοσύνη

Τα αυγά είναι μία σούπερ τροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και “φτωχή” σε θερμίδες. Μπορείτε να τα φάτε κάθε ώρα της ημέρας και να τα μαγειρέψετε όπως θέλετε.

Φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών και πολλών ακόμα θρεπτικών συστατικών. Τα θρεπτικά συστατικά που προσλαμβάνετε από αυτά μεταφέρονται μέσω του μητρικού γάλακτος και στο μωρό.
Κάποια από τα παραπάνω μπορούν να καταναλωθούν ως κανονικό γεύμα όπως μία ομελέτα με μία σαλάτα και άλλα, όπως τα φρούτα ή ξηροί καρποί για σνακ. Μην ξεχνάτε ότι είναι σημαντικό την περίοδο αυτήν να τρέφεστε σωστά και να μην παραλείπετε γεύματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Εγκυμοσύνη: Μπορεί το έμβρυο να νιώσει πόνο;