νοσοκομειο ασθενεις

Ο «χάρτης» της πανδημίας: Μικρή υποχώρηση στην ηπειρωτική χώρα – Εξαιρούνται Αττική και Μακεδονία, όπου οι εισαγωγές είναι αθρόες

Σταθεροποιητικές τάσεις της πανδημίας στη χώρα μας, δείχνουν τα στοιχεία. Τα ημερήσια κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί περίπου στα 3.000 και οι καθημερινές εισαγωγές covid ασθενών στα νοσοκομεία γύρω στις 500.

Συνολικά, χθες οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία ήταν 5.496, με τους 1.306 να βρίσκονται σε Μονάδες. Το τελευταίο 24ωρο (έως το βράδυ της Τετάρτης) έγιναν 569 εισαγωγές ασθενών. Από αυτές οι 286 στα νοσοκομεία της Αττικής. Το αντίστοιχο διάστημα της περασμένης εβδομάδας, είχαν καταγραφεί 591 εισαγωγές στην επικράτεια, από τις οποίες 301 στην Αττική.

Από τα στοιχεία στα νοσοκομεία, φαίνεται μικρή υποχώρηση της επιδημίας στην ηπειρωτική χώρα, με εξαίρεση Αττική και Μακεδονία. Αντίστοιχα, στην Κρήτη τις τελευταίες εβδομάδες ο αριθμός των νοσηλευομένων κυμαίνεται από 130 έως 145.

Πιο αναλυτικά, χθες στην Αττική νοσηλεύονταν 2.498 ασθενείς, με τους 431 διαςωληνωμενους. Σε Μακεδονία και Θράκη νοσηλεύονταν 1.504 ασθενείς, με τους 242 στις ΜΕΘ.

Την ίδια στιγμή, «τρέχουν» οι εμβολιασμοί που θα επιτρέψουν τη δημιουργία τείχους ανοσίας έναντι του ιού. Πλέον, πλήρη ή μερική προστασία, μέσω του εμβολιασμού έχουν περισσότεροι από 2,6 εκατ. πολίτες.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η συντριπτική πλειονότητα των covid ασθενών που καταλήγουν στα νοσοκομεία, είναι άτομα ηλικιωμένα ή/ και με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Και κυρίως άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί. Στο θέμα αναφέρθηκε χθες κατά την ενημέρωση και ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας. Όπως είπε, «πλέον η πλειοψηφία των μεγάλων ανθρώπων σε ηλικία, συνανθρώπων μας, ευπαθών ομάδων που βρίσκονται διασωληνωμένοι εντός των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, είναι κατά κύριο λόγο συνάνθρωποί μας οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί».

Τα θετικά στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας επιβεβαιώνονται και από τα αποτελέσματα των self-tests. Την Τετάρτη 14 Απριλίου είχαν ανακοινωθεί 575 θετικά κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς Λυκείων.

Χθες τα επιβεβαιωμένα περιστατικά που αρχικά εντοπίστηκαν με self-test, ανήλθαν σε 1.753. Σε αυτά όμως περιλάμβανονται πλέον και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του λιανεμπορίου, και συγκεκριμένων υπηρεσιών του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.

In this article