θάλαμος με ασθενείς που τους έχει μολύνει ο κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Τι να κάνετε εάν νοσήσετε μεταξύ των δυο δόσεων του εμβολίου

Η πιθανότητα να σας μολύνει ο κορωνοϊός αφότου κάνετε όλες τις δόσεις του εμβολίου είναι μηδαμινές. Παρόλα αυτά οι πιθανότητες να κολλήσετε Covid-19 ανάμεσα στην πρώτη και την δεύτερη δόση των εμβολίων Pfizer ή Moderna είναι λίγο υψηλότερες.

Οι δεύτερες δόσεις της Pfizer και της Moderna πρέπει να διαχωρίζονται. Η δεύτερη δόση πρέπει να χορηγηθεί 21 ημέρες (Pfizer) ή 28 ημέρες (Moderna) μετά την πρώτη.

Τι γίνεται όμως αν αρρωστήσετε στο διάστημα μεταξύ αυτών των δόσεων;

Ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου επί της πανδημίας, δρα Anthony Fauci είναι σαφής. Ίσως χρειαστεί να τροποποιήσετε το πρόγραμμά σας.

Στις 22 Απριλίου ο δρ Fauci απάντησε μέσω Twitter σε διάφορες ερωτήσεις.

«Εάν ένα άτομο έχει Covid, αλλά έχει ήδη κάνει το πρώτο εμβόλιο (Pfizer), μπορεί να τηρήσει το προγραμματισμένο του ραντεβού για τη δεύτερη δόση;». Αυτή ήταν η ερώτηση που του έκανε κάποιος.

Ο δρ Fauci συμβούλεψε το εξής. «Αυτό το άτομο να περιμένει έως ότου αναρρώσει από την ασθένεια. Να πληροί τα κριτήρια για τη διακοπή της απομόνωσης. Μόνο τότε πρέπει να κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου».

Κορωνοϊός: Πότε σταματούμε την απομόνωση

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) είναι σαφή. Το πότε μπορείτε να τερματίσετε την απομόνωση εξαρτάται από διάφορους παράγοντες:

Εάν έχετε συμπτώματα, μπορείτε να τερματίσετε την απομόνωση 10 ημέρες μετά την πρώτη εμφάνιση των συμπτωμάτων σας έπειτα από τουλάχιστον μία ημέρα χωρίς πυρετό και όταν τα όποια άλλα συμπτώματα βελτιώνονται.

Εάν έχετε Covid-19 αλλά δεν εμφανίζετε συμπτώματα, μπορείτε να τερματίσετε την απομόνωση αφότου περάσουν 10 ημέρες από την ημερομηνία όπου βρεθήκατε θετικοί στο σχετικό τεστ.

Μόλις πληροίτε αυτές τις προϋποθέσεις και μπορείτε να τερματίσετε την απομόνωση, μπορείτε επίσης να προχωρήσετε και να κάνετε τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Οι δεύτερες δόσεις των εμβολίων Pfizer και Moderna κατά κανόνα απέχουν τρεις και τέσσερις εβδομάδες αντίστοιχα. Το CDC όμως λέει ότι η δεύτερη δόση αυτών των εμβολίων μπορεί να χορηγηθεί με ασφάλεια έως και 42 ημέρες μετά την πρώτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Τι είναι ομίχλη εγκεφάλου που προκαλεί ο COVID-19

In this article