Εμβολιασμός: Αρχίζει από αύριο για 3 εκατομμύρια άτομα, ηλικίας 30-49 ετών – Στόχος 6,5 εκατομμύρια εμβολισμοί το ερχόμενο δίμηνο

Αρχίζει από αύριο ο εμβολιασμός στις νεότερες ηλικίες, καθώς «ανοίγουν» τη Μεγάλη Εβδομάδα τα ραντεβού για περίπου 3 εκατομμύρια άτομα, ηλικίας 30 – 49 ετών. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 2.880.000 εμβολιασμοί: περίπου 2.035.000 της 1ης δόσης και περίπου 840.000 της 2ης δόσης.

Αύριο Μεγάλη Τρίτη, ανοίγει η πλατφόρμα για προγραμματισμό ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα των 30-39 ετών και από Μεγάλη Τετάρτη ξεκινούν οι εμβολιασμοί. Ακολουθούν, εντός της εβδομάδας, οι ηλικιακές ομάδες 40-44 χρόνων και 45-49 χρόνων.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, για τους πολίτες 30-39 ετών ο εμβολιασμός θα γίνεται μόνο με εμβόλια της AstraZeneca. Οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες θα έχουν πρόσβαση και στα τέσσερα εγκεκριμένα εμβόλια: Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson.

Στόχος της κυβέρνησης, να διενεργηθούν 2,5 εκατ. εμβολιασμοί τον Μάιο και 4 εκατ. τον Ιούνιο. Μάλιστα για την επιτάχυνση των εμβολιασμών, το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των εμβολιαστικών κέντρων. Παράλληλα, παρέχει τη δυνατότητα και σε ιδιωτικές δομές – υπό προϋποθέσεις – να διενεργούν εμβολιασμούς.

Η Ελλάδα αναμένει το επόμενο διάστημα αυξημένες παραδόσεις εμβολίων. Συγκεκριμένα:

  • 150.000 δόσεις από την εταιρεία Pfizer/BioNTech τον Μάιο και 2.425.000 δόσεις τον Ιούνιο.
  • 000 δόσεις τον Μάιο και 308.000 δόσεις τον Ιούνιο από την εταιρεία Moderna.
  • Περίπου 450.000 – 500.000 δόσεις κάθε μήνα από την εταιρεία Astrazeneca.
  • Από τις 5 Μαΐου μπαίνει στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Η χώρα μας έχει ήδη παραλάβει 33.600 εμβόλια, από το σύνολο των 1,35 εκατ. δόσεων που αναμένονται το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου.

Self test: υποχρεωτικά από σήμερα στο Δημόσιο

Στο μεταξύ, σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα, το υποχρεωτικό μέτρο των self test στο Δημόσιο. Αφορά σε υπαλλήλους που παρέχουν τις υπηρεσίες τους με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας τους.

Ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος διενεργείται υποχρεωτικά μία φορά την εβδομάδα και έως και 24 ώρες πριν την επιστροφή στην εργασία. Η δήλωση αποτελέσματος πραγματοποιείται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr».

Η προμήθεια του self test γίνεται δωρεάν από το φαρμακείο με την επίδειξη του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης.

In this article