Περιοριστικά μέτρα: Τι ισχύει για μετακινήσεις, εκκλησίες και καταστήματα ενόψει του Πάσχα

26-04-2021

Προσαρμογές στα περιοριστικά μέτρα τίθενται σε ισχύ από σήμερα ενόψει του Πάσχα. Από σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα έως και την ημέρα του Πάσχα, ο περιορισμός της κυκλοφορίας ξεκινά στις 10 το βράδυ. Από τη Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου ο περιορισμός αρχίζει στις 11 το βράδυ.

Την Κυριακή του Πάσχα, υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο δύο ευρύτερες οικογένειες έως 12 άτομα. Συστήνεται μάλιστα η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.

Όσον αφορά τη λειτουργία των Εκκλησιών, ισχύει ο περιορισμός του ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. εντός του ναού. Στους εξωτερικούς χώρους προβλέπεται ένα άιομο ανά 10 τ.μ..

Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας, ενώ για τους ιερείς και λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.

Η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών. Το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού, και πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων.

Έως τη Μεγάλη Τετάρτη οι Ακολουθίες είναι κατά μισή ώρα νωρίτερα, στις 6.30 μ.. Τη Μεγάλη Πέμπτη στις 5.30 μ.μ. και τη Μεγάλη Παρασκευή στις 6 μ.μ. (Επιτάφιος).  Επίσης, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την προσαρμογή της ώρας τελετής της Αναστάσεως στις 9 μ.μ. του Μεγάλου Σαββάτου. Και εν συνεχεία η αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, περί τις 10 μ.μ.

Υπερτοπικές μετακινήσεις

Απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας μέχρι τις 10 Μαΐου. Στην περίπτωση της Αττικής η μετακίνηση δεν επιτρέπεται εκτός των ορίων της Περιφέρειας και από ή προς την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων.

Η μετακίνηση μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων επιτρέπεται στις εξής περιπτώσεις και μόνο:

Μετακίνηση από και προς την εργασία, με τον τρόπο που προβλεπόταν.

Μετακίνηση για λόγους υγείας αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας.

Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.

Μετάβαση σε κηδεία

Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων.