άνδρας απολαμβάνει το κάπνισμα

Κάπνισμα: Ακόμα και το παθητικό αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του στόματος

Το κάπνισμα δεν αφορά μόνο εκείνους που βάζουν το τσιγάρο στο στόμα τους. Το παθητικό κάπνισμα μπορεί να είναι εξίσου βλαβερό για το άνθρωπο που έρχεται καθημερινά σε επαφή με τον καπνό. Τώρα, νέα διεθνής έρευνα δείχνει πως όσοι κάνουν παθητικό κάπνισμα, έχουν 51% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του στόματος.

Οι καρκίνοι του στόματος (χείλους, στοματικής κοιλότητας, φάρυγγα) ευθύνονται για περίπου 448.000 νέα περιστατικά και 229.000 θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο. Σημαντικοί παράγοντες κινδύνου είναι το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ.

Παθητικό κάπνισμα και καρκίνος του στόματος

Ο καπνός του τσιγάρου εκθέτει τους καπνιστές σε διάφορες χημικές καρκινογόνες ουσίες. Και σχετίζεται με περίπου έναν στους πέντε θανάτους από καρκίνο διεθνώς. Όμως το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους ίδιους τους καπνιστές. Αφορά και τους παθητικούς καπνιστές, όπως δείχνει και η νέα μελέτη.

Στοιχεία από 192 χώρες δείχνουν ότι το 33% των ανδρών μη καπνιστών, το 35% των γυναικών μη καπνιστών και το 40% των παιδιών εκτίθενται χωρίς τη θέληση τους στον καπνό των άλλων. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το παθητικό (εισπνοή καπνού άλλων) αυξάνει τον κίνδυνο διαφόρων ασθενειών, μεταξύ άλλων καρκίνου των πνευμόνων.

Οι ερευνητές από τέσσερις χώρες (Βρετανία, Ισπανία, Πορτογαλία, ΗΠΑ), με επικεφαλής τον καθηγητή Σαμάν Γουαρνακουλασουρίγια του Βασιλικού Κολλεγίου (King’s) του Λονδίνου και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα ελέγχου του καπνίσματος «Tobacco Control», ανέλυσαν στοιχεία από πέντε έρευνες σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική, οι οποίες αφορούσαν συνολικά σχεδόν 7.000 ανθρώπους, από τους οποίους οι 3.452 εκτίθεντο στο παθητικό κάπνισμα.

Η μελέτη (συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση), σύμφωνα με τους ερευνητές, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει «αιτιώδης συνάφεια ανάμεσα στο παθητικό κάπνισμα και στον καρκίνο του στόματος», ιδίως αν η έκθεση στον καπνό των άλλων έχει χρόνιο χαρακτήρα (πάνω από 10 έως 15 χρόνια).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κάπνισμα: Οι τροφές που θα σας βοηθήσουν να κόψετε το τσιγάρο

In this article